Studiu: doar Pfizer și Moderna previn infectarea cu tulpina Omicron
Full Article 2 minutes read

Studiu: doar Pfizer și Moderna previn infectarea cu tulpina Omicron

Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 oferă o protecție aproape nulă față de infectarea cu tulpina Omicron. Sunt rezultatele preliminarea ale unui studiu, care arată că doar Moderna și Pfizer reduc șansele de infectare, scrie The New York Times. Totuși, cercetarea mai arată că toate vaccinurile protejează față de dezvoltarea unor forme grave provocate de virusul mutant.

Toate vaccinurile disponibile în prezent oferă o protecție semnificativă față de dezvoltarea unor forme grave provocate de tulpina Omicron a coronavirusului, ceea ce reprezintă principalul scop al imunizării. Totuși, doar serurile Pfizer și Moderna și boosterul cu aceste preparate par să protejeze de infectarea propriu-zisă, așa cum se întâmplă în cazul altor tulpini de COVID-19.

Alte preparate, inclusiv cele produse de AstraZeneca, Johnson & Johnson și vaccinurile elaborate de China și Rusia — par să nu oprească răspândirea Omicronului. Serurile Sinovac și Sinopharm oferă protecție practic nulă față de prevenirea infectării cu Omicron. Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului Astrazeneca la 6 luni după imunizare. Studiul mai arată că, cel mai probabil, nici vaccinurile rusești nu sunt eficiente împotriva infectării cu Omicron.

Cercetătorii mai menționează că, în situația în care milioane de oameni rămân nevaccinați, riscul ca COVID-19 să muteze, ivindu-se în acest fel noi tulpini, rămâne foarte ridicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: