Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Studiu: doar Pfizer și Moderna previn infectarea cu tulpina Omicron

Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 oferă o protecție aproape nulă față de infectarea cu tulpina Omicron. Sunt rezultatele preliminarea ale unui studiu, care arată că doar Moderna și Pfizer reduc șansele de infectare, scrie The New York Times. Totuși, cercetarea mai arată că toate vaccinurile protejează față de dezvoltarea unor forme grave provocate de virusul mutant.

Toate vaccinurile disponibile în prezent oferă o protecție semnificativă față de dezvoltarea unor forme grave provocate de tulpina Omicron a coronavirusului, ceea ce reprezintă principalul scop al imunizării. Totuși, doar serurile Pfizer și Moderna și boosterul cu aceste preparate par să protejeze de infectarea propriu-zisă, așa cum se întâmplă în cazul altor tulpini de COVID-19.

Alte preparate, inclusiv cele produse de AstraZeneca, Johnson & Johnson și vaccinurile elaborate de China și Rusia — par să nu oprească răspândirea Omicronului. Serurile Sinovac și Sinopharm oferă protecție practic nulă față de prevenirea infectării cu Omicron. Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului Astrazeneca la 6 luni după imunizare. Studiul mai arată că, cel mai probabil, nici vaccinurile rusești nu sunt eficiente împotriva infectării cu Omicron.

Cercetătorii mai menționează că, în situația în care milioane de oameni rămân nevaccinați, riscul ca COVID-19 să muteze, ivindu-se în acest fel noi tulpini, rămâne foarte ridicat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO An record: 89 de absolvenți din Moldova au obținut nota maximă la examenele BAC-2025

Anul acesta, 89 de elevi moldoveni au obținut media generală maximă de 10 la examenele de bacalaureat — un record comparativ cu anul trecut, când numărul celor cu note maxime a fost de 57. Pe 4 iulie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat premii celor mai buni absolvenți, subliniind importanța reformelor în educație și perseverența tinerilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a îndemnat tinerii să-și continue studiile în universitățile din Moldova, în care au fost investite fonduri semnificative în ultimii ani. Absolvenții au povestit despre pregătirile pentru examene și și-au împărtășit planurile de viitor — de la studii în străinătate până la revenirea acasă și implicarea în dezvoltarea țării.

Precizăm că, la sesiunea de Bacalaureat, au fost admiși în total 17.971 de candidați. În urma examinării contestațiilor, rata totală de promovare a crescut cu 0,32 puncte procentuale, ajungând la 72,68 la sută. Aceasta este mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeași etapă – 69,68%. Amintim că, în perioada 14–21 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: