Studiu: O singură doză din vaccinul Pfizer oferă protecție de 90% după trei săptămâni
Full Article 2 minutes read

Studiu: O singură doză din vaccinul Pfizer oferă protecție de 90% după trei săptămâni

O singură doză din vaccinul Pfizer/BioNTech oferă imunitate la 21 de zile de la administrare cu o probabilitate de 90%, conform unei analize realizate în urma programului de vaccinare din Israel. Datele au fost publicate de The Guardian.

Profesorul Paul Hunter şi dr. Julii Brainard susțin că studiile lor, neverificate încă, arată o protecţie ridicată a organismului la 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin. Cu toate acestea, ei avertizează că riscul infectării s-a dublat în primele opt zile de la vaccinare. Totul pentru că oamenii ar fi fost mai relaxaţi în privinţa restricţiilor.

Marea Britanie a decis să acorde a doua doză de vaccin Pfizer într-o perioadă de până la 12 săptămâni după prima, pentru a maximiza numărul persoanelor vaccinate.

„Decizia a atras critici, deoarece se crede că o singură doză nu asigură imunitatea cuvenită. Un studiu recent din Israel, care a analizat date de la peste 500.000 de oameni vaccinaţi cu Pfizer, arată exact asta. Dar am văzut mai multe greşeli în modul în care au fost privite datele respective. Astfel, nu s-a estimat deloc eficacitatea vaccinului din ziua 18 de la prima doză”, a explicat prof. Hunter pentru The Guardian.

Expertul mai spune că eficacitatea vaccinului este de aproape zero în primele 14 zile după vaccinare. Dar după ziua 14, imunitatea a crescut până la 90 la sută în cea de-a 21-a zi. Totul înainte de cea de-a doua injecţie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: