Sistemul de sănătate din Republica Moldova generează zilnic 3-4 tone de deșeuri. În același timp, 20% dintre aceste deșeuri sunt periculoase, deoarece conțin infecții. Aceasta este concluzia la care a ajuns Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, în urma realizării unui studiu privind gestionarea deșeurilor medicale.
Vasile Sofronie, reprezentantul USMF „Nicolae Testimițanu”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că la acest studiu au lucrat nouă medici specialiști, mulți dintre ei epidemiologi.
„Studiul a fost realizat la comanda ministerului împreună cu conducătorii instituțiilor medicale, în mare parte publice. Un mic procent au fost clinici private, dar numai instituțiile mari s-au alăturat”, a spus Sofronie.
Luminița Guțu, de la Departamentul de Medicină Preventivă al USMF, a menționat că pandemia de Coronavirus a crescut numărul deșeurilor medicale.
„Obiectivul principal al studiului a fost de a analiza procesul de gestionare a deșeurilor pentru a identifica recomandări și pentru a reduce riscul pentru populație”, a declarat Guțu.
Universitatea de Medicină a realizat studiul în parteneriat cu Fundația Soros, iar rezultatele vor fi prezentate pe 1 aprilie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!