Studiu: Țigările electronice cu aromă de mentă mai dăunătoare decât cele fără de mentol
Full Article 3 minutes read

Studiu: Țigările electronice cu aromă de mentă mai dăunătoare decât cele fără de mentol

Fumatul ţigărilor electronice cu aromă de mentă este asociat cu o funcţie pulmonară deficitară comparativ cu utilizarea acestor dispozitive pentru „vaping” fără mentol, conform unui studiu recent, relatează Agerpres.

Cercetarea, publicată luni de Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, a constatat că utilizarea ţigărilor electronice cu mentol a condus la o respiraţie mai superficială şi la o funcţie pulmonară deficitară.

„Mulţi oameni, în special tinerii, presupun în mod eronat că vaping-ul este sigur, dar chiar şi amestecurile fără nicotină pentru vaping conţin compuşi care pot afecta plămânii”, a declarat autorul principal al cercetării, Kambez Benam, profesor asociat în cadrul Departamentului de Pneumologie, Alergologie şi Medicină Intensivă de la Universitatea din Pittsburgh.

„Doar pentru că ceva este sigur de consumat sub formă de hrană nu înseamnă că este sigur de inhalat”, a precizat Benam.

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat un sistem robotizat pentru a imita fumatul ţigărilor electronice şi respiraţia umană. „Robotul de vaping” a reuşit să imite temperatura, umiditatea, volumul şi durata „puf-ului” dintr-o ţigară, simulând atât modelul de respiraţie sănătoasă, cât şi pe cel de respiraţie afectată ca răspuns la toxicitatea pulmonară cauzată de ţigările electronice.

Cercetătorii au descoperit că lichidele care conţin mentol din ţigările electronice au generat un număr mai mare de microparticule toxice în plămâni, comparativ cu cele fără mentol.

În plus, studiul a analizat date ale pacienţilor care au confirmat diferenţele în ceea ce priveşte funcţia pulmonară între ţigările electronice cu mentol şi cele fără mentol.

Cercetătorii au descoperit că vârsta, sexul, rasa, anii de fumat şi utilizarea de dispozitive de vaporizare cu nicotină sau canabis nu au avut niciun impact asupra rezultatelor.

Un studiu din 2019 a constatat că un alt aditiv comun prezent în unele lichide pentru ţigări electronice, acetatul de vitamina E, este de asemenea responsabil pentru generarea de particule toxice de mici dimensiuni, care pot călători în profunzime în plămâni şi se pot depune pe pereţii traheei şi bronhiilor.

Potrivit cercetătorilor care au efectuat studiul publicat luni, aditivii cu mentol ar putea fi la fel de periculoşi ca acetatul de vitamina E, notând însă că în acest sens sunt necesare mai multe cercetări.

În rândul celor 2,5 milioane de tineri din Statele Unite care au declarat în 2022 că fumau ţigări electronice, aromele mentolate au fost cele mai populare.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) continuă să facă presiuni asupra producătorilor de ţigări pentru eliminarea mentolului din produsele lor cu tutun în scopul de a descuraja fumatul şi a preveni decesele.

„Mesajul principal pe care vrem să-l transmitem oamenilor se adresează în special tinerilor adulţi, care nu au fumat până acum”, a spus Benam.

„Trecerea la ţigările electronice poate fi o alternativă mai bună şi mai sigură pentru cineva care încearcă să renunţe la fumatul produselor obişnuite din tutun. Este important însă să vă informaţi pe deplin cu privire la riscurile şi la beneficiile ţigărilor electronice înainte de a le încerca”, a adăugat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: