digi24.ro

Studiu: un simplu test de sânge ar putea depista 14 tipuri diferite de cancer în formă incipientă

Cancerul este o boală necruțătoare, care generează aproape unul din șase decese în întreaga lume. Cel mai eficient mod de a trata este detectarea precoce, iar testele de sânge noi, inovatoare, oferă speranță în acest sens. Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un test simplu, non-invaziv despre care spun că poate detecta cu acuratețe 14 tipuri diferite de cancere în stadiul I, relatează euronews.ro. 

Ei au folosit învățarea automată pentru a urmări nivelurile de glicozaminoglicani – un tip de zahăr care este o parte importantă a metabolismului nostru – ca biomarkeri pentru a detecta cancerul în probele de sânge și urină a 1.260 de voluntari.

În studiul lor, publicat în revista științifică PNAS, autorii au spus că metoda lor ar putea detecta cancerul în stadiul I cu o sensibilitate de până la 62%.

Specificitatea testului – proporția de probe adevărate pe care le-a prezis corect – a fost mare, la 95%, și, de asemenea, a prezis unde au fost localizate tumorile cu o acuratețe de 89%.

Potrivit organizației caritabile Cancer Research UK, peste 90% dintre pacienții cu cancer intestinal, de sân, fie cu cancer ovarian supraviețuiesc cel puțin cinci ani dacă boala este diagnosticată și tratată în stadiul cel mai incipient.

Problema este că majoritatea pacienților sunt încă diagnosticați târziu, ceea ce face mai dificil succesul tratamentului.

Cercetătorii din Suedia se așteaptă că noul lor test de sânge și urină ar costa mai puțin de 50 de dolari (47,50 euro), adică de cinci până la 10 ori mai puțin decât testul mediu de biopsie lichidă de sânge.

Cu toate acestea, Francesco Gatto, cercetător la Institutul Karolinska și autorul principal al studiului, a declarat pentru ziarul spaniol El País că mai sunt câțiva pași înainte ca acest test să devină o practică medicală standard.

„Următorul pas este să confirmați într-un eșantion de peste 10.000 de participanți pentru a vedea cadrul în care ar fi cel mai logic să îl folosiți”, a spus el.

Compania americană de biotehnologie GRAIL lucrează, de asemenea, la un simplu test de sânge despre care se spune că poate detecta semnale de la peste 50 de tipuri de cancer.

Studiile proprii ale GRAIL au descoperit că detectarea tipurilor de cancer mai devreme decât în ​​stadiul IV metastatic ar putea reduce numărul deceselor cauzate de cancer cu cel puțin 15% în decurs de cinci ani.

De asemenea, a estimat că, dacă o treime din cancerele metastatice ar fi diagnosticate în stadiul III, o treime în stadiul II și o treime în stadiul I, mortalitatea prin cancer ar fi redusă cu 24%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: