Reuters

SUA acuză OMS de corupție și refuză să elaboreze vaccinul împotriva coronavirusului sub egida organizației

SUA nu vor participa la eforturile comune pentru elaborarea vaccinului împotriva noului coronavirus, în cadrul programului internațional condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în care sunt implicate 170 de țări. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe Judd Deere, scrie CNN.

Decizia a fost luată din cauza faptului că programul este condus de OMS.

„SUA vor continua eforturile pentru a ne convinge partenerii că vom învinge virusul. Dar nu vom participa la programele internaționale la care participă OMS, care este coruptă, și China”, a declarat Deere.

Potrivit acestuia, vaccinul elaborat de savanții din SUA va fi un etalon de siguranță și eficiență.

Conflictul dintre SUA și OMS

În aprilie 2020, SUA a încetat să mai finanțeze OMS, iar la începutul lunii iulie 2020, președintele Donald Trump a declarat că SUA se retrage din organizație. Trump a amintit atunci că, la sfârșit de ianuarie, conducerea OMS s-a pronunțat împotriva deciziei SUA de a restricționa zborurile spre și dinspre China, atunci când apăreau informații despre primele focare de COVID-19.

Potrivit lui Trump, OMS „nu și-a îndeplinit responsabilitățile și trebuie să poarte răspundere pentru răspândirea coronavirusului în întreaga lume”.

Vaccinul împotriva COVID-19: ce știm până acum

China a aprobat testările clinice asupra oamenilor a unui vaccin împotriva coronavirusului, care a fost produs cu ajutorul celulelor unor insecte.

Statele din UE, Marea Britanie, dar și mai multe țări-partenere ale UE au elaborat un plan privind vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, în prima etapă urmează să fie vaccinată 40% din populație.

OMS a aprobat o listă în care sunt incluse 33 de vaccinuri elaborate în 19 țări.

Rusia continuă testările vaccinului Sputnik V. La această etapă, sunt vaccinați 40 000 de oameni. Potrivit RBC, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia Vladimir Jirinovski a fost și el vaccinat.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia: 77 de regiuni au rămas fără internet. Cum explică presa rusă

Pe teritoriul Federației Ruse a fost stabilit din nou un record cu privire la întreruperile de internet. Numărul regiunilor în care, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat blocaje ale rețelei a ajuns la 77, inclusiv în zone extrem de îndepărtate de linia frontului din Ucraina, precum Primorie, Sahalin și Kamceatka, scrie proiectul „На связи”.

Conform analiștilor, peste jumătate dintre regiunile rusești (48) s-au confruntat și cu întreruperi ale internetului prin cablu. În același timp, în patru entități federale, utilizatorii au raportat probleme doar cu rețeaua fixă, fără plângeri privind internetul mobil — este vorba despre Karaciai-Cerchezia, Osetia de Nord, Hakasia și regiunea Lipețk.

Recordul precedent fusese înregistrat pe 3 iulie, când accesul la rețea a fost limitat în 74 de regiuni. Pe 7 iulie au fost semnalate probleme în 49 de entități, pe 6 iulie — în 69, iar pe 5 iulie — în 68, conform datelor „На связи”.

Creșterea bruscă a numărului de întreruperi ale internetului în Rusia a început în primăvara anului 2025, în special înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, pe 9 mai. Începând din acea perioadă, forțele ucrainene au intensificat semnificativ atacurile cu drone asupra regiunilor rusești, iar autoritățile au început să bruieze comunicațiile pentru a perturba navigația dronelor și a împiedica transmiterea de informații de recunoaștere de către acestea.

Pe parcursul lunii iunie, în Rusia au fost înregistrate 655 de blocaje de internet de diferite dimensiuni — de zece ori mai multe decât în luna mai. Potrivit estimărilor proiectului „На связи”, această cifră depășește de peste două ori numărul total al întreruperilor de internet la nivel global înregistrate anul trecut de organizația internațională pentru apărarea drepturilor digitale Access Now, care a documentat 296 de întreruperi.

Fondatorul organizației „Roskomsvoboda”, Sarkis Darbinian, a menționat că autoritățile ruse „au normalizat o realitate în care pot pur și simplu să oprească internetul oricând”. Iar Michael Horowitz, expert al Consiliului pentru Relații Externe al SUA, a subliniat că întreruperea internetului este un mijloc eficient de interceptare a dronelor, iar cetățenii ruși ar trebui să se pregătească pentru întreruperi regulate ale rețelei, scrie The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: