SUA au refuzat să acorde viză ministrului iranian de Externe, pentru ca acesta să participe la ședința Consiliului de Securitate al ONU
Full Article 2 minutes read

SUA au refuzat să acorde viză ministrului iranian de Externe, pentru ca acesta să participe la ședința Consiliului de Securitate al ONU

Statele Unite au refuzat să acorde viză de intrare ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, care i-ar fi permis să participe la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) care urmează să se desfășoare joi la New York, scrie agenția de știri Reuters, astăzi, 7 ianuarie.

Oficialul american a făcut aceste afirmații luni, sub protecția anonimatului, însă Departamentul de Stat al SUA a refuzat momentan să comenteze situația.

Misiunea Iranului către Națiunile Unite a comunicat că: „nu am primit nicio comunicare oficială, nici din partea SUA, nici din partea ONU, cu privire la viza ministrului de externe Zarif”.

În conformitate cu „acordul privind sediul ONU din 1947”, Statele Unite au obligația ca în general să permită accesul diplomaților străini la sediul Națiunile Unite. Însă Administrația de la Washington susține că poate refuza acordarea de vize din motive de „securitate, terorism și politică externă”.

Amintim că relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.