BBC

SUA: Proteste pentru a șasea zi consecutiv. Autoritățile au impus restricții de circulație în cel puțin 40 de orașe

În mai multe orașe din SUA, pentru a șasea zi consecutiv au loc proteste în legătură cu decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare care a decedat în timp ce era imobilizat de un polițist, informează BBC.

În cel puțin 40 de orașe au fost impuse restricții de circulație ca răspuns la altercațiile care au loc între polițiști și protestatari. În New York, Chicago, Philadelphia și Los Angeles, oamenii legii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

În mai multe orașe, mașinile poliției au fost incendiate, iar magazinele au fost jefuite.

În Washington a fost mobilizată Garda Națională după ce protestatarii s-au adunat în fața Casei Albe, au aprins focuri și au aruncat cu pietre în polițiști.

În Minneapolis, în timp ce mii de oameni erau adunați la miting, un camion s-a îndreptat în plină viteză către ei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Șoferul camionului a fost arestat.

În Denver, mii de oameni au protestat pașnic, culcându-se la pământ, cu mâinile la spate și scandând: „Nu pot respira”. Totodată, proteste la scară largă au avut loc și în Atlanta, Boston, Miami și Oklahoma City.

Menționăm că mai multe proteste violente au izbucnit în Statele Unite, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare. Floyd a murit luni, după ce un ofițer de poliție din Minneapolis l-a imobilizat apăsând puternic cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, în timp ce acesta se afla la pământ.

Un videoclip care surprinde incidentul îl arată pe Floyd spunându-le ofițerilor că nu poate respira în timp ce era imobilizat. Cei patru ofițeri implicați în această tragedie au fost concediați, dar familia lui Floyd solicită ca aceștia să fie arestați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Atacurile asupra jurnaliștilor, în vizorul Avocatului Poporului: „Responsabilii trebuie trași la răspundere”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de creșterea cazurilor de intimidare, hărțuire și amenințări la adresa jurnaliștilor în ultimele zile. Într-un apel public, Panico atrage atenția că astfel de comportamente, care vin inclusiv din partea unor persoane publice și reprezentanți ai formațiunilor politice, reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare și a accesului publicului la informații de interes general.

„Lipsa de reacție în fața acestor practici riscă să le normalizeze și să contribuie la crearea unui climat de autocenzură. Ombudsmanul își exprimă solidaritatea cu toți jurnaliștii care își exercită profesia în mod responsabil și profesionist, deseori în condiții dificile. Condamnă cu fermitate orice încercare de reducere la tăcere a vocilor critice și îndeamnă reprezentanții formațiunilor politice, autoritățile publice și funcționarii să înceteze orice formă de intimidare, denigrare sau presiune asupra presei”, se arată în declarația emisă pe 3 iulie.

Avocatul Poporului solicită instituțiilor statului să își îndeplinească obligațiile legale și internaționale în ceea ce privește protecția jurnaliștilor și să asigure investigarea promptă și eficientă a cazurilor de hărțuire, intimidare și amenințare. „Persoanele responsabile trebuie trase la răspundere, indiferent de statutul acestora”, a declarat el.

Totodată, Ceslav Panico a făcut apel la responsabilitate și respect din partea tuturor actorilor publici și a politicienilor.

Precizăm că, în ultimele zile, cel puțin patru jurnaliști, de la diferite instituții media, au fost agresați sau intimidați de persoane publice și politicieni.

O jurnalistă de la JurnalTV a fost agresată la Primărie de o consilieră MAN, după ce a apostrofat-o pe mama primarului Ion Ceban, în timp ce alte două jurnaliste de la TVR Moldova și Ziarul de Gardă au fost agresate de liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, în timpul ședinței de judecată a Evgheniei Guțul. Una dintre ele a fost amenințată, de Lungu, inclusiv cu dosar penal.

Ultimul incident a avut loc chiar pe 3 iulie, în fața Judecătoriei Chișinău, la protestul în susținerea bașcanei Evghenia Guțul. În acest caz, mai mulți manifestanți au bruscat și lovit cu drapelul în cap un jurnalist al postului TV8. Instituția media condamnă violența și cere investigarea penală și tragerea la răspunde a celor vinovați.

Reamintim că, recent, Parlamentul a anunțat că a inițiat o serie de măsuri pentru modificarea legislației astfel încât să fie incluse mai multe prevederi care să protejeze jurnaliștii din Moldova, după ce, în cadrul unor dezbateri publice, organizate la Parlament, mai mulți reprezentanți ai mass-media au declarat că jurnaliștii din țara noastră nu beneficiază de niciun fel de protecție pentru că își fac munca în interesul public. Organizațiile de media constată o creștere, în ultimii ani, a numărului de atacuri asupra jurnaliștilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: