SUA, recunoscătoare Moldovei pentru sprijinul oferit Ucrainei. Blinken: „Lăudăm eforturile poporului moldovenesc”
Full Article 3 minutes read

SUA, recunoscătoare Moldovei pentru sprijinul oferit Ucrainei. Blinken: „Lăudăm eforturile poporului moldovenesc”

Secretarul de stat american Antony Blinken a adresat, pe 27 august, un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova, cu ocazia Zilei Independenței. Oficialul a declarat că SUA vrea să continue parteneriatul cu Moldova și susține parcursul european al țării noastre. 

În numele Statelor Unite ale Americii, adresez felicitări călduroase Moldovei și poporului său cu ocazia împlinirii a 32 de ani de independență față de Uniunea Sovietică. Statele Unite apreciază angajamentul comun al Moldovei de a consolida instituțiile democratice și reformele judiciare, de a stimula creșterea economică, de a-și spori securitatea și de a promova respectarea drepturilor omului. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat, inclusiv prin intermediul Dialogului strategic SUA-Moldova, și să sprijinim Moldova pe calea sa de integrare în UE”, a menționat oficialul.

Antony Bliken a menționat că SUA este recunoscătoare Moldovei pentru sprijinul față de Ucraina.

Suntem, de asemenea, recunoscători pentru sprijinul neclintit al Moldovei pentru vecinul său, Ucraina, în abordarea impactului războiului de agresiune al Rusiei, și lăudăm eforturile poporului moldovenesc de a primi sute de mii de refugiați”, a spus acesta.

Oficialul american a urat moldovenilor un an prosper.

Astăzi, 27 august, sărbătorim Moldova și vă dorim un an sănătos și prosper. O Zi a Independenței fericită!”, a mențional el.

***

Amintim că, pe 27 august, Republica Moldova a marcat 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. Cu această ocazie, în dimineața zilei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au venit cu mesaje de felicitare către cetățeni. Ulterior, Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Au depus flori și deputați din Parlamentul Republicii Moldova, miniștri, precum și angajații americani ai Ambasadei SUA la Chișinău. Mai târziu, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o ceremonie festivă. Președinta Maia Sandu a ținut un discurs, menționând că „istoria țării noastre este una a rezistenței” și că „32 de ani este un drum scurt din perspectivă istorică, dar lung pentru povestea de viață a țării noastre”.

Cu ocazia celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova, ambasadorii străini acreditați în țara noastră au venit cu un mesaj de felicitare. Unii au ales să marcheze sărbătoarea cu mămăligă și un pahar de vin, alții să felicite moldovenii din fața Parlamentului de la Chișinău.

Au felicitat Moldova și președinta Parlamentului European Roberta Metsola, președintele României Klaus Iohannis, premierul de la București Marcel Ciolacu, ministra română de Externe Luminița Odobescu și regele Charles al III-lea al Marii Britanii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: