VIDEO Cu mămăligă, friptură și un pahar cu vin. Ambasadorii străini acreditați în Moldova, mesaje la 32 de ani de independență

Cu ocazia celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova, ambasadorii străini acreditați în țara noastră au venit cu un mesaj de felicitare. Unii au ales să marcheze sărbătoarea cu mămăligă și un pahar de vin, alții să felicite moldovenii din fața Parlamentului de la Chișinău. 

Cu mămăligă, friptură, plăcinte, poamă și un pahar cu vin. Așa a marcat colectivul ambasadei SUA la Chișinău cei 32 de ani de independență a țării noastre.

„Moldova astăzi te sărbătorim cu drag. La mulți ani de Ziua Independenței. Pace și prosperitate”, a spus în limba română ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon. „Hai noroc”, a adăugat colectivul ambasadei.

Și ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova Fred Duijn a felicitat Moldova cu cei 32 de ani de independență.

„La mulți ani Moldova. Felicitări cu Ziua Independenței”, a spus ambasadorul Fred Duijn într-un mesaj video în limba română.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Jānis Mažeiks a ales să felicite moldovenii din fața clădirii Parlamentului Republicii Moldova.

„Dragi moldoveni, astăzi marcăm ziua în care Republica Moldova a devenit un stat suveran și independent, iar voi ați devenit liberi să vă decideți atât prezentul, cât și viitorul. (…) Felicitări tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Vă dorim mult succes și vă asigurăm de întregul nostru sprijin în călătoria spre prosperitate și democrație europeană. La mulți ani Republica Moldova”, a fost mesajul în limba română al ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău.

Republica Moldova marchează 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. Cu această ocazie, în dimineața zilei de 27 august, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au venit cu mesaje de felicitare către cetățeni. Ulterior, Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Au depus flori și deputați din Parlamentul Republicii Moldova, miniștri, precum și angajații americani ai Ambasadei SUA la Chișinău. Mai târziu, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o ceremonie festivă. Președinta Maia Sandu a ținut un discurs, menționând că „istoria țării noastre este una a rezistenței” și că „32 de ani este un drum scurt din perspectivă istorică, dar lung pentru povestea de viață a țării noastre”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: