SUA și UE, cu ochii pe situația din Rusia. Anunțul oficialilor de la Washington și Bruxelles
Full Article 2 minutes read

SUA și UE, cu ochii pe situația din Rusia. Anunțul oficialilor de la Washington și Bruxelles

Reținerile protestatarilor pașnici care au participat pe 23 ianuarie la acțiunile în susținerea lui Alexei Navalnîi, au provocat reacții aprinse în SUA și Europa. Departamentul american de Stat, dar și mai mulți oficiali din UE, au condamnat atitudinea autorităților de la Moscova. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței care se va desfășura pe 25 ianuarie la Bruxelles, scrie Meduza.io.

„SUA condamnă vehement atitudinea violentă față de protestatarii pașnici și jurnaliștii din Rusia. Îndemnăm Rusia să îi elibereze pe cei care și-au exercitat drepturile, inclusiv pe Alexei Navalnîi, precum și desfășurarea unei investigații obiective privind otrăvirea sa”, a scris pe Twitter Ned Price, speakerul Departamentului american de Stat.

„Regatul Unit condamnă aplicarea violenței din partea autorităților ruse asupra protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor. Chemăm autoritățile Federației Ruse să respecte prevederile internaționale privind apărarea drepturilor omului, asumate în cadrul Consiliului Europei și OSCE, și să elibereze cetățenii reținuți în timpul demonstrațiilor pașnice”, a scris și ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie.

„Urmăresc cu îngrijorare evoluția evenimentelor în Rusia. Condamn reținerile de amploare, exercitarea nejustificată a forței, sistarea internetului și a contexiunii telefonice. Luni vom discuta următoarele evenimente cu miniștrii de Externe din UE”, a scris vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell.

Mesaje similare au publicat și președintele Lituaniei, ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, ministrul Afacerilor Externe din Letonia, ministrul Afacerilor Externe din Austria, cel al Irlandei și vicepremierul Bulgariei.

***

Sâmbătă, 23 ianuarie, în mai multe orașe din Federația Rusă s-au desfășurat demonstrații în susținerea lui Alexeni Navalnîi. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile, pe 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania. În cursul manifestațiilor au fost reținute un număr record de persoane – peste 3,3 mii. De asemenea, au fost reținuți circa 40 de jurnaliști.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: