meduza.io

SUA și UE, cu ochii pe situația din Rusia. Anunțul oficialilor de la Washington și Bruxelles

Reținerile protestatarilor pașnici care au participat pe 23 ianuarie la acțiunile în susținerea lui Alexei Navalnîi, au provocat reacții aprinse în SUA și Europa. Departamentul american de Stat, dar și mai mulți oficiali din UE, au condamnat atitudinea autorităților de la Moscova. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței care se va desfășura pe 25 ianuarie la Bruxelles, scrie Meduza.io.

„SUA condamnă vehement atitudinea violentă față de protestatarii pașnici și jurnaliștii din Rusia. Îndemnăm Rusia să îi elibereze pe cei care și-au exercitat drepturile, inclusiv pe Alexei Navalnîi, precum și desfășurarea unei investigații obiective privind otrăvirea sa”, a scris pe Twitter Ned Price, speakerul Departamentului american de Stat.

„Regatul Unit condamnă aplicarea violenței din partea autorităților ruse asupra protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor. Chemăm autoritățile Federației Ruse să respecte prevederile internaționale privind apărarea drepturilor omului, asumate în cadrul Consiliului Europei și OSCE, și să elibereze cetățenii reținuți în timpul demonstrațiilor pașnice”, a scris și ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie.

„Urmăresc cu îngrijorare evoluția evenimentelor în Rusia. Condamn reținerile de amploare, exercitarea nejustificată a forței, sistarea internetului și a contexiunii telefonice. Luni vom discuta următoarele evenimente cu miniștrii de Externe din UE”, a scris vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell.

Mesaje similare au publicat și președintele Lituaniei, ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, ministrul Afacerilor Externe din Letonia, ministrul Afacerilor Externe din Austria, cel al Irlandei și vicepremierul Bulgariei.

***

Sâmbătă, 23 ianuarie, în mai multe orașe din Federația Rusă s-au desfășurat demonstrații în susținerea lui Alexeni Navalnîi. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile, pe 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania. În cursul manifestațiilor au fost reținute un număr record de persoane – peste 3,3 mii. De asemenea, au fost reținuți circa 40 de jurnaliști.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/„MOLDOVA MARE”

Victoria Furtună, aflată la Mănăstirea Putna, a vorbit despre „Moldova Mare”. Reacția lăcașului (VIDEO)

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a vizitat pe 2 iulie la Mănăstirea Putna din România, unde au avut loc evenimente de comemorare a domnitorului Ștefan cel Mare. Aceasta a publicat un videoclip filmat în incinta lăcașului sfânt, în care a vorbit despre proiectul revizionist „Moldova Mare”. Ulterior, Mănăstirea Putna a comunicat că imaginile video au fost filmate fără autorizație.

Victoria Furtună, alături de mai mulți membri ai partidului său, a fost la Mănăstirea Putna, unde este înmormântat Ștefan cel Mare, în ziua în care s-au împlinit 521 de ani de la decesul domnitorului. Cu acest prilej, în incinta mănăstiri au fost avut loc evenimente de comemorare.

Politiciana a filmat pe teritoriului lăcașului un videoclip în care vorbește despre proiectul revizionist „Moldova Mare”. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare.

De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă. Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru. (…) Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, menționează politiciana în înregistrare.

În același timp, la Mănăstirea Putna s-a aflat liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care este afiliat lui Ilan Șor. El a postat pe canalul său de Telegram un mesaj în care a spus, între altele: „Nu cerem mult. Doar adevăr. Doar libertate. Doar Moldova noastră — așa cum ne-a lăsat-o el (Ștefan cel Mare – n. r.).

Reacția mănăstirii

Pe 3 iulie, Mănăstirea Putna a comunicat că Victoria Furtună și colegii săi de partid nu au fost invitați la evenimentele de comemorare ale domnitorului Ștefan cel Mare.

Ei au filmat acest clip la mănăstire pe ascuns, fără a cere acordul de filmare necesar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și fără să înștiințeze Mănăstirea Putna. La muzeu, în momentul în care un părinte a observat că au desfăcut un trepied și doreau să filmeze profesionist, i-a informat că nu au voie să filmeze fără a îndeplini condițiile de filmare la mănăstire și li s-a spus clar că nu pot folosi în scop politic ce filmaseră până atunci pe ascuns, la care ei au răspuns că filmează în scop privat, fiind excursioniști. Apoi au plecat”, a precizat mănăstirea.

Referitor la declarațiile controversate ale Victoriei Furtună, mănăstirea a declarat: „Pe Urna comemorativă adusă de Mihai Eminescu și studenții care au organizat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni la Putna, în 1871, aflată azi în Muzeul mănăstirii, marele domn este numit „APĂRĂTORUL EXISTENȚEI ROMÂNE”, și că marele istoric Nicolae Iorga l-a numit pe Sfântul Ștefan „cel mai mare român”. Orice om de bună credință și cu minime informații istorice înțelege procesul istoric care a dus, pe baza unității poporului român, la unirea de stat a românilor. În acest proces, Serbările de la Putna din 1871 și 1904 au avut un rol important”.

Precizăm „Moldova Mare” face referire la granițele istorice ale acestei regiuni din perioada lui Ștefan cel Mare, care se întindea de la Carpați la Nistru. Aceasta include teritorii aflate astăzi în Republica Moldova, România și Ucraina. Până în prezent, partidul Victoriei Furtună a revendicat oficial doar Bugeacul, o regiune aflată în sudul Ucrainei.

Pe 3 iulie, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună atât în România, cât și în Ucraina, după declarațiile sale despre teritoriul Moldovei istorice. Șalaru o acuză pe fosta procuroră anticorupție de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: