captură video

Sub stricta monitorizare a Consiliului Europei. Nagacevschi va prezenta, din nou, proiectul de modificare a Constituției

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi va prezenta în mod repetat, în cadrul ședinței guvernului, proiectul de modificare a Constituției, privind sistemul judecătoresc. Despre acest lucru oficialul a anunțat în cadrul unui briefing din 30 septembrie. Ministrul Justiției a precizat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanții Consiliului Europei. Anterior, Curtea Constituțională a dat aviz negativ mai multor prevederi din proiectul de lege.

Ministrul Justiției a declarat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Europei cea mai recentă decizie a Curții Constituționale (CC). Nagacevschi a precizat că discuțiile s-au încheiat pe 29 septembrie. Acesta a subliniat că pe 30 septembrie, Consiliul Europei a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia și-a manifestat susținerea pentru modificările Constituției promovate de Ministerul Justiției și că acestea ar corespunde rigorilor Comisiei de la Veneția.

Nagacevschi a mai spus că va prezenta proiectul în mod repetat în cadrul ședinței de guvern din 30 septembrie, iar după ce documentul va fi aprobat, va fi publicat în Monitorul Oficial, după care va fi remis, din nou, CC. De asemenea, ministrul Justiției a menționat că vor fi operate mici modificări, ținând cont de obiecțiile CC.

Ministrul Justiției a amintit că modificările respective fac parte din acordul Moldovei cu UE și FMI. Potrivit acestuia, proiectul de lege respectiv este primul pas spre reforma justiției.

„Mă adresez tuturor politicienilor din Moldova: tot ceea ce face Ministerul Justiției se desfășoară sub stricta monitorizare a Consiliului Europei și corespunde strict standardelor europene. De aceea, rog susținerea partenerilor politici din Moldova și a deputaților pentru ca, în sfîrșit, să putem opera modificările necesare”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că, pe 22 septembrie, Curtea Constituțională a aprobat doar parțial amendamentele la Constituție care au fost propuse de Ministerul Justiției. Amendamentele vizează sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii. CC a dispus ca proiectul de amendamente să fie transmis spre revizuire.

În replică, Fadei Nagacevschi,a acuzat CC de blocarea reformei justiției. Ministrul a reamintit că „fiecare cuvânt al proiectului a fost coordonat cu Comisia de la Veneția”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: