Suedia donează €26 mln în sprijinul aprovizionării cu energie și eficienței energetice a Moldovei
Full Article 2 minutes read

Suedia donează €26 mln în sprijinul aprovizionării cu energie și eficienței energetice a Moldovei

Suedia donează €26 milioane în sprijinul aprovizionării cu energie și eficienței energetice a Moldovei. Anunțul a fost făcut de Ambasada Suediei în Republica Moldova, pe 18 octombrie.

Potrivit diplomaților suedezi, suportul financiar are menirea de a sprijini gospodăriile vulnerabile din Moldova în timpul iernii și va contribui la eficiența energetică pe termen lung și la extinderea infrastructurii în țară.

„Moldova a fost grav afectată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Prin acest pachet de sprijin, asistăm Moldova la această etapă critică. Acest sprijin va ajuta gospodăriile vulnerabile să supraviețuiască iarna”, a declarat ministrul Suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și al Comerțului Exterior, Johan Forssell.

Din sprijinul total de €26 milioane, €17 milioane vor fi direcționate către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – pentru a sprijini activitatea lor în Moldova. €9 milioane vor merge către Fondul de Reducere al Vulnerabilității Energetice creat de Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a sprijini gospodăriile deosebit de vulnerabile în timpul iernii.

***

În anul 2023, Suedia a oferit aproape €17 milioane în sprijin continuu pentru reforme în 2023. Eforturile de reformă pe termen lung se bazează pe legăturile mai strânse ale Moldovei cu UE și se axează pe democrație, drepturile omului, egalitatea de gen, dezvoltarea pașnică, dezvoltarea economiei de piață, mediu și climă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: