Suedia și Finlanda mai aproape de NATO. Macron și-a pus semnătura
Full Article 1 minutes read

Suedia și Finlanda mai aproape de NATO. Macron și-a pus semnătura

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a semnat protocolul de ratificare pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care fusese adoptat de către Parlamentul francez pe 2 august.

„Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat  Macron, citat de Agerpres.

Suedia şi Finlanda au renunţat la neutralitatea lor tradiţională din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

„Douăzeci de aliaţi” au „ratificat deja protocoalele”, a indicat, în cadrul adoptării de către Parlamentul francez, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna.

Cele două ţări au nevoie de ratificare a celor treizeci de state membre ale organizaţiei pentru a beneficia de protecţia articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac.

Membră a Alianţei Atlantice, Turcia ameninţă însă că va „îngheţa” procesul, acuzând cele două ţări scandinave de bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii săi pe care Ankara îi consideră organizaţii teroriste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: