La 20 de zile de la începerea urmăririi penale și reținerea lui Alexandr Stoianoglo, procurorul anticorupție care instrumentează dosarul a oferit detalii despre mersul anchetei. Potrivit lui Victor Furtună, cinci persoane au fost recunoscute în calitate de bănuit.
Procuratura Anticorupție a menționat că activitatea de urmărire penală este predominată de principiul confidențialității și asigurării prezumției nevinovăției, ceea ce nu ar permite dezbateri publice asupra investigațiilor și probatoriului acumulat.
„Nu ne dorim de a substitui procesul judiciar cu dezbateri în arealul mediatic. Totuși, luând în considerare curgerea unui termen de peste 20 de zile de la începerea urmăririi penale și reținerea lui Alexandr Stoianoglo, aducem la cunoștința publicului că, în cadrul cauzei penale vizate, în toată această perioadă de timp, au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală, care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv”, se arată în declarația instituției.
Astfel, în dosarul în care este vizat Stoianoglo, s-au întreprins următorii pași:
– 4 percheziții au fost autorizate și executate;
– 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit;
– 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist;
– 20 ordonanțe de ridicare a obiectelor și documentelor au fost emise și executate, urmate de examinarea obiectelor și documentelor ridicate, cu atribuirea calității de corp delict sau după caz, de document;
– 5 expertize judiciare au fost numite, care la moment sunt în curs de executare;
– peste 20 de solicitări au fost transmise către diferite instituții în vederea prezentării anumitor documente sau informații ce prezintă importanță probatorie pe caz.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat fin funcția de procuror general, iar pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Instanța a respins ambele solicitări și a dispus ca acesta să rămână în arest la domiciliu.
Ultima oară, Stoianoglo a făcut declarații pentru presă pe 15 octombrie, în sala de judecată a Curții de Apel.