Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat că după anunțul de mobilizare parțială în Rusia, situația „este ceva mai complicată pentru moldovenii care simultan dețin și cetățenia Federației Ruse și se află pe teritoriul Rusiei”. Oficialul a menționat că nu are date cu privire la recrutarea moldovenilor în armata rusă. La fel, el a precizat că „este absolut ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat”.
Pe 4 octombrie, ministrul Nicu Popescu a declarat că în ultimele aproximativ două săptămâni, țara noastră a înregistrat un număr sporit de cetățeni moldoveni care doresc să revină în Republica Moldova din Federația Rusă.
„Am anunțat că vom menține deschis pe perioada weekendului consulatul nostru din Moscova pentru a face față acestui număr sporit de cereri de călătorie”, a amintit ministrul.
„Este absolut clar că cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla, nu își doresc să fie atrași în acest război”, a precizat Popescu, adăugând că autoritățile „vor face tot posibilul pentru a menține Republica Moldova, cetățenii noștri, în afara acestui război”.
Popescu a declarat că „situația este ceva mai complicată pentru acei cetățeni ai Republicii Moldova care simultan dețin și cetățenia Federației Ruse și se află pe teritoriul Rusiei”.
„Evident fiind pe teritoriul Federației Ruse, deținând cetățenia Federației Ruse, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ din țara în care se află, inclusiv în tot ceea ce ține de mobilizare. La această etapă nu avem careva date agregate pe care le-am putea anunța public referitoare la cazuri de recrutare”, a spus oficialul moldovean.
Prin urmare, el a amintit că „este absolut ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat”: „Apelăm din nou la cetățenii noștri să nu fie implicați în acest război în nici un fel”.
***
Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie mobilizare „parțială”. Acesta a precizat că vor fi vizați, în primul rând, cei care au efectuat serviciul militar în cadrul forțelor armate, au anumite specializări militare și experiență. După ce a început valul de mobilizări, presa rusă a denunțat numeroase cazuri în care au fost mobilizați oameni care nu corespund criteriilor necesare.
Pe 29 septembrie curent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a emis o declarație prin care anunța că cetățenii țării noastre implicați în acțiuni militare pe teritoriul altor state ar putea fi trași la răspundere penală, în legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare.
MAEIE a subliniat că participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!