Sunt cetățean al Republicii Moldova și al Rusiei și mă aflu acolo. Pot fi mobilizat? Cum să mă întorc acasă?
Full Article 7 minutes read

Sunt cetățean al Republicii Moldova și al Rusiei și mă aflu acolo. Pot fi mobilizat? Cum să mă întorc acasă?

Autoritățile ruse planifică mobilizarea a circa 300 de mii de rezerviști. Cu toate acestea, potrivit presei, cifrele reale ar ajunge la un milion de persoane. Cum ar putea fi afectați moldovenii stabiliți în Rusia? NM a găsit răspunsurile.

 


Locuiesc în Rusia, dețin pașaport moldovenesc și rusesc. Aș putea fi mobilizat?

În primul rând, deținerea cetățeniei moldovenești, la fel ca și a altei cetățenii, nu oferă niciun avantaj în privința mobilizării potențiale a cetățeanului rus aflat în Rusia. O persoană care deține dublă cetățenie este percepută de organele Federației Ruse doar ca cetățean rus.

Probabilitatea de a fi încorporat depinde, în primul rând, de faptul dacă cetățeanul rus este la evidența militară sau nu.

Varianta A: Sunteți la evidența militară

Rezerva Forțelor Armate ale Federației Ruse include aproape toți bărbații majori care dețin cetățenia țării, inclusiv cei care au efectuat serviciul militar în termen sau serviciul militar de alternativă. De asemenea, pe cei care au absolvit catedra militară, au fost scutiți din motive de sănătate sau pur și simplu nu s-au prezentat la comisariate până la 27 de ani. Nu sunt considerați rezerviști, potrivit legislației Fed. Ruse, doar bărbații care în prezent efectuează serviciul în termen sau alternativ, ofițerii Serviciului de Informații Externe și Serviciului Federal de Securitate (FSB), precum și cei eliberați de serviciul militat (inapți de a efectua serviciul militar, fii sau frați ai militarilor decedați în timpul slujbei, deținuți).

Nu sunt incluși în lista rezerviștilor nici bărbații care ating o anumită vârstă – în cazul subofițerilor este vorba de 50 de ani, pentru ofițerii de rang inferior – 60, iar pentru ofițerii de rang înalt – 65.

Și bărbații care au obținut cetățenia Rusiei după vârsta de 27 de ani sunt obligați să fie la evidența militară în funcție de locul unde își au domiciliul, indiferent dacă au efectuat stagiul militar în altă țară sau nu. Dacă după dobândirea cetățeniei, bărbatul și-a perfectat livretul militar și este la evidența militară în funcție de domiciliu, acesta poate fi mobilizat.

Dacă cetățeanul Federației Ruse, indiferent de momentul în care a dobândit cetățenia, nu a atins plafonul de vârstă pentru stagiul militar (27 de ani), dacă nu are contraindicații medicale și motive pentru scutire, acesta poate fi chemat să efectueze serviciul militar în termen. Chiar dacă a fost în armata altei țări. Ministerul rus al Apărării a promis că cei care nu au efectuat serviciul militar nu vor fi mobilizați, deși documentul semnat de președintele rus permite acest lucru. Și presa rusă a scris despre astfel de cazuri.

Sunt cetățean al Republicii Moldova și al Rusiei și mă aflu acolo. Pot fi mobilizat? Cum să mă întorc acasă?

els24.com

Varianta B: Nu sunteți rezervist

Deseori, străinii care dobândesc cetățenia nu sunt la evidența militară conform locului de trai. În acest caz, probabilitatea de a fi citat la comisariatul militar este foarte mică. Comisariatul militar pur și simplu nu știe în mod oficial despre existența unui astfel de cetățean.

În acest caz, dacă bărbatul care nu este la evidență va fi identificat, riscă o amendă de până la 3000 de ruble (circa 1000 de lei moldovenești). Aceeași amendă o riscă și cei care nu s-au prezentat la comisariat după ce au fost citați, iar după aceea, există probabilitatea mobilizării.

Nu este exclus că, pe viitor, autoritățile ruse vor găsi o modalitate de a identifica cetățenii care se eschivează de la evidența militară. Kiril Kabanov, membru Consiliului drepturilor omului de pe lângă președintele Rusiei, a propus recent obligarea străinilor – în primul rând pe cei originari din Asia Mijlocie, care au dobândit cetățenia Rusiei în ultimii 10 ani, să efectueze serviciul militar obligatoriu, iar în caz contrar – să riște să piardă cetățenia.

 


Cum rămâne cu plecarea în afara Rusiei?

Autoritățile ruse nu au introdus deocamdată restricții la nivel federal pentru ieșirea din țară a rezerviștilor.

În unele regiuni ale Rusiei, la indicația comisariatelor militare, a fost interzisă ieșirea rezerviștilor în afara regiunilor din care sunt originari. Ulterior, în unele regiuni a fost revizuit ordinul, astfel încât interdicția vizează doar frontierele externe ale Federației Ruse. Astfel de dispoziții au fost emise de comisariatele militare din Tatarstan, Daghestan, Iakutia, Samara, Sverdlovsk, Smolensk și Voronej. La Moscova, o astfel de interdicție pentru rezerviști nu a fost impusă.

Potrivit presei ruse, tot mai des bărbații care pot fi mobilizați nu sunt lăsați să iasă din țară.

Șeful organizației de drept „Agora” Pavel Cikov a publicat, pe 25 septembrie, pe canalul său de Telegram, câteva acte pe care le-au primit bărbații care au încercat să plece din Rusia în Kazahstan. În documente se arată că interdicția a fost aplicată pe baza deciziei comisariatului militar.

Portalul Meduza scrie, cu referire la propriile surse, că după „referendumurile” din teritoriile ocupate de armata rusă, bărbații care pot fi mobilizați nu vot fi lăsați să plece din Rusia. Cea mai probabilă dată pentru introducerea interdicției este 28 septembrie. Potrivit portalului, pentru a putea ieși din țară, bărbații ruși vor fi nevoiți să obțină permisiunea comisariatului militar.


Pot să plec din Rusia cu pașaport moldovenesc?

Oficial – nu. Ieșirea din Rusia a unui cetățean ale acestei țări, care deține și cetățenia altui stat, poate fi realizată doar odată cu prezentarea unui act care să îi confirme identitatea de cetățean al Fed. Ruse.

Pentru utilizarea pe teritoriul Rusiei al pașaportului altui stat, dacă nu ați informat în prealabil MAI-ul rus despre deținerea dublei cetățenii, puteți fi sancționat cu amendă de până la 1000 de ruble (circa 300 de lei moldovenești).

La modul practic, un cetățean al Republicii Moldova, care deține pașaportul acestei țări, poate ieși din Rusia. Însă s-ar putea confrunta cu dificultăți.

La controlul de pașapoarte, deținătorul pașaportului moldovenesc va fi nevoit să explice când a venit în Rusia și în baza căror acte. Termenul șederii unui cetățean al Moldovei pe teritoriul Rusiei este de doar 90 de zile, iar prelungirea acestuia poate fi făcută dacă persoana respectivă își justifică cererea. Grănicerii vor întreba unde este fișa de migrație a străinului, document care trebuie îndeplinit în mod obligatoriu la intrarea în țară și dacă este la evidență la locul șederii. Pentru încălcarea regulilor de intrare și a celor cu referire la regimul migrațional, persoana riscă amendă de până la 7 mii de ruble (circa 2300 lei moldovenești), dar și interdicția de a veni în Rusia în următorii 10 ani.

Imediat după ce Rusia a anunțat mobilizarea parțială, a crescut semnificativ numărul adresărilor la secția consulară a ambasadei R. Moldova din Rusia pentru perfectarea actelor de călătorie. Serviciul de presă al instituției a precizat pentru NM că acestea sunt examinate în regim prioritar.


Locuiesc în Transnistria și dețin cetățenia Rusiei. Aș putea fi mobilizat?

Unul dintre principalele temeiuri pentru dobândirea cetățeniei ruse a locuitorilor regiunii transnistrene este faptul că acestea s-au născut în timpul URSS. Cetățeania putea fi dobândită prin intermediul secției consulare a Federației Ruse la Chișinău. Din motivul că locuitorii Transnistriei și-au perfectat cetățenia în afara hotarelor Rusiei, aceștia dețin doar pașaport, nu și buletin intern sau drept de ședere permanentă în această țară. Din acest motiv, aceștia nu figurează la evidența comisariatelor militare.

Mai mult, autoritățile ruse nu au motive legale și nici infrastructura necesară pentru a desfășura mobilizarea în Transnistria. La modul practic, acest lucru poate fi făcut de către autoritățile locale ale regiunii. Pentru aceasta, însă, Tiraspolul ar trebui să anunțe mobilizarea „forțelor armate”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: