captură foto

„Sunt ultimele doze”. În cadrul maratonului vaccinării de la Palatul Republicii sunt disponibile 2 500 de doze Pfizer (VIDEO)

În cadrul maratonului imunizării care a început pe 28 mai la Palatul Republicii sunt disponibile, în total, 4 000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului, inclusiv 2500 de doze de vaccin Pfizer. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea a precizat că sunt ultimele doze al acestui producător, însă numărul de seruri ale altor producători ar putea fi suplimentat, în funcție de necesitate. 

Reprezentantul Minsiterului Sănătății a îndemnat oamenii să nu aleagă un producător anumit, pentru că se pierde timp prețios.

„Îndemnăm doritorii să nu pună accent pe tipul de vaccin, să nu pierdem timpul pentru așteptarea unui anumit tip. În stoc sunt peste 4 mii de doze, iar numărul ar putea fi suplimentat în funcție de necesitate și disponibilitatea vaccinului, pe parcursul următoarelor trei zile. Pfizer sunt 2 500 de doze, sunt ultimele doze, după cum știți. Lotul a fost distribuit echitabil pe tot teritoriul țării. Alte tipuri de vaccinuri ar putea fi suplimentate”, a declarat Cernelea.

Primarul capitalei Ion Ceban a menționat că numărul doritorilor de a fi imunizați este mai mare decât cel la care se așteptau autoritățile.

„La ora 7:00 erau deja mii de oameni. Nu ne-am așteptat la așa ceva. Sperăm să putem face față situației. Am dispus să fie aduse suplimentar WC-uri bio, încercăm să găsim soluții pentru apă și bănci suplimentare. Noi am instalat atât cât ne-am gândit că va fi fluxul de oameni. Iată că oameni sunt mult mai mulți. Ne vom mobiliza suplimentar”, a declarat edilul.

Ion Ceban a precizat că dacă numărul persoanelor dornite să se vaccineze anume cu Pfizer va fi foarte mare, autoritățile ar putea lua în calcul aducerea unor doze al acestui producător din cadrul rezervelor rămase în alte centre de vaccinare.

„Avem astăzi 2 500 de doze aici. Bine, a mai fost o idee… Dacă fluxul va fi foarte mare, să vedem ce va mai fi prin toate celelalte 70 de puncte de vaccinare și, dacă va fi cererea mare, să aducem aici. Dar vreau să vă spun că oamenii s-au vaccinat cu Pfizer și la policlinici și la alte puncte de vaccinare”, a spus primarul.

UPDATE Primăria capitalei a precizat într-un comunicat de presă că este exclusă suplimentatea cantității de doze de vaccin Pfizer: „Precizăm că loturile de vaccin au fost prevăzute direct pentru desfășurarea acțiunii de masă anunțate, fiind exclusă completarea cu seruri de la alte instituții”.

Edilul a mai spus că, în următoarele zile, urmează ca autoritățile să obțină informații noi privind lotul de vaccinuri rusești Sputnik: „Urmează să avem, în câteva zile, claritate pe noua partidă pe partea de Sputnik, ca să îl putem oferi oamenilor”.

***

Sute de oameni au venit în dimineața de 28 mai la Palatul Republicii din capitală pentru maratonul imunizării. Chiar dacă centrul funcționează începând cu ora 9:00, doritorii de a se vaccina au venit mai devreme, pentru a ocupa un loc la coadă.

Doritorii se vor putea vaccina cu Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm și CoronaVac. Punctele de vaccinare vor activa în intervalul orelor 9:00 – 22:00. Centrul din cadrul Palatului Republicii va fi deschis până pe 30 mai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: