„Suntem pregătiți să facem munca lui Ion Ceban”. PAS va elabora un buget alternativ pentru Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Suntem pregătiți să facem munca lui Ion Ceban”. PAS va elabora un buget alternativ pentru Chișinău

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a anunțat pe 28 martie că va elabora „un buget alternativ pentru municipalitate”. Fracțiunea a spus că este pregătită să facă „munca în locul lui Ion Ceban” și începând de săptămâna viitoare va organiza discuții publice. La finalul consultărilor publice, a adăugat PAS, fracțiunea va insista „ca bugetul pentru anul 2024 să fie aprobat în regim de urgență”. 

Lidera fracțiunii Zinaida Popa a spus, în timpul unor declarații de presă, că PAS va prezenta un buget alternativ pentru municipalitate.

Noi suntem la a 5-a lună de când Ion Ceban s-a înscăunat la funcția de primar general, dar dumneavoastră/nouă nu ne-a fost oferit sau prezentat bugetul municipiului Chișinău. De fapt ce înseamnă un buget? Bugetul sau aprobarea unui buget pentru fiecare an este egal cu rezolvarea problemelor oamenilor. Avem buget aprobat înseamnă că în acel an noi vom ști exact care probleme vor fi rezolvate. (…) Noi, consilierii PAS, suntem pregătiți să facem munca în locul lui Ion Ceban. (…) Noi vom prezenta un buget alternativ pentru municipalitate”, a menționat Popa.

Vicepreședintele fracțiunii Dumitru Ivanov a declarat că „în prezent se lucrează pe un buget provizoriu” și că PAS „nu mai poate tolera indiferența reprezentanților administrației publice locale și aștepta ca proiectul de buget să apară prin minune pe masa consilierilor municipali”.

Fracțiunea PAS din CMC va organiza discuții publice pentru elaborarea unui buget alternativ al municipiului Chișinău. Începând de săptămâna viitoare vom desfășura zilnic discuții publice cu diferite grupe de interes și cetățeni din municipiul Chișinău. Vom discuta pe domenii precum business, educație, transport sau patrimoniu istoric. Vom invita la discuții publice locuitorii municipiului Chișinău, locuitorii din sectoarele municipiului Chișinău, din suburbii, din societatea civilă, președinții de asociații de locatari și orice persoană interesată pentru ca să avem un buget într-adevăr pentru oamenii din municipiul Chișinău. Mai mult, vom invita și fracțiunile la dialog ca să deblocăm situația în care a ajuns în premieră municipiul Chișinău și vom miza pe un vot responsabil în cadrul CMC. (…) La finalul consultărilor publice, vom prezenta propunerile pentru buget pentru anul 2024 și vom insista ca bugetul pentru anul 2024 să fie aprobat în regim de urgență, și să înceapă investițiile în proiectele prioritare pentru oraș”, a conchis Ivanov.

NewsMaker a solicitat o reacție la declarațiile PAS de la reprezentanții edilului capitalei. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

În februarie, viceprimarul capitalei Olga Ursu a declarat că bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 va fi elaborat „în cel mai scurt timp”. Între timp, Primăria Chișinău a trecut la un buget provizoriu care, a spus Olga Ursu, „nu trebuie” să fie supus consultărilor publice.

În aceeași lună, fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Procuratura Generală și a cerut organelor de drept să investigheze modul în care a fost elaborat, dar și cum sunt utilizați banii publici din bugetul municipal provizoriu – folosit de Primăria Chișinău de la începutul anului, în lipsa unui buget pentru 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: