Agora

„Suntem proprietari doar pe hârtie”. Administrația unei companii îi dă replica lui Sergiu Litvinenco

Terenul de pe teritoriul complexului Moldexpo, despre care deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a scris că ar putea fi preluat „în mod fraudulos” de o companie privată, nu ar face parte din parc, iar prețul nu ar fi prea mic, în condițiile în care acesta este „un spațiu neîngrijit, insalubru și care se află într-o stare dezastruoasă”. Cel puțin asta susține directorul companiei, Gheorghe Efros, care a organizat marți, 4 februarie, o conferință de presă.

Gheorghe Efros susține că parlamentarul, care este și avocat, dacă într-adevăr este îngrijorat de respectarea interesului public, ar fi trebuit să cunoască faptul că respectarea dreptului la proprietate este un drept protejat de Constituție, de legislația națională, dar și de obligațiile internaționale ale Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă, Gheorghe Efros a precizat că este vorba despre un teren de 1,01 ha, oferit pentru o perioadă de 35 de ani în baza unui contract de locațiune. Documentul emis de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare demonstrează că acesta nu este parte din parc, așa cum se insinuează.

Răspunzând la acuzațiile că s-ar fi cerut un preț prea mic pentru acel teren, Gheorghe Efros a prezentat mai multe fotografii și a întrebat retoric care investitor ar fi de acord să plătească pentru acest „spațiu neîngrijit, insalubru și care se află într-o stare dezastruoasă”. Investitorul afirmă că Moldexpo nu și-ar fi onorat angajamentele legate de salubrizarea teritoriului și că procesul de delimitare a terenului ce revine în gestiunea „Proera Grup” a fost tergiversat.

„A fost adusă învinuirea de către conducere (conducerea Moldexpo, n.r.) că plata la chirie este mică și trebuie mărită. În calitate de conducător al acestei structuri nu am putut plăti niciun leu pe acest teren în starea în care o vedeți, pentru că acționarii, creditorii care mi-au oferite să le gestionez resursele, nu acceptă asemenea articol de cheltuieli. Nu este posibil că ei să-și dea banii proprii și să plătească pentru un activ care nu este utilizat deloc și nu aduce încasări sau venit din care poate fi suportată această cheltuială. Acestea sunt obiectele de care am fost învinuiți că vrem să punem mâna fraudulos. Asta este starea lor și de care noi nu avem nevoie”, explică Gheorghe Efros.

Cât ține de imobilul de pe teritoriul Moldexpo, conducerea companiei spune că a fost nevoită să-l accepte în 2011 în schimbul banilor aflați în cont, după ce a falimentat banca „Universalbank”, unde „Proera Grup” își avea contul bancar. Potrivit lui, imobilul, în momentul perfectării actelor, nu era împovărat cu condiții speciale din partea statului.

Mai mult, directorul companiei sisține că deși „Proera Grup” SRL a devenit proprietară de drept a imobilului de pe teritoriul Moldexpo, până în prezent administrația a fost împiedicată de către reprezentanți ai statului să intre efectiv în posesia imobilului. Totodată, administratorul susține că acel imobil este utilizat fără acordul companiei în tot felul de scopuri, inclusiv exerciții militare.

Amintim că, în data de 28 ianuarie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe pagina sa de Facebook că o companie privata ar urma să preia fraudulos circa 1,4 ha de teren de la „Moldexpo”, teren pe care ar putea apărea un complex de blocuri locative şi un hotel. Mai mult, deputatul susține că la mijloc ar fi o schemă frauduloasă similară celei utilizate în cazul fostei cafenele „Guguţă” din Parcul Central Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Cu microbuzele și autobuzele, la sediul Delegației UE: Transportatorii anunță un nou protest

Transportatorii ies din nou în stradă, în semn de protest față de politicile Guvernului, ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și ale Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) în domeniul transporturilor rutiere. Manifestația va avea loc, de această dată, în fața sediului Delegației Uniunii Europene, pe data de 22 aprilie.  

Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), protestul va avea loc pe strada Mitropolit Petru Movilă, pe porțiunea cuprinsă între intersecțiile cu străzile Anatol Corobceanu și 31 August 1989. În jur de 50 de persoane, inclusiv aproximativ 30 de șoferi de microbuze și autobuze, sunt așteptate să participe.

„Vom organiza o întrunire cu scopul de a ne exprima dezacordul față de acțiunile și inacțiunile Guvernului, MIDR și ANTA în domeniul transporturilor rutiere, care vin în contradicție vădită cu obligațiunile asumate de alinierea și armonizarea legislației și a implementa bunele practici europene și care rămân nesoluționate de Delegația UE în Republica Moldova”, precizează transportatorii.

Transportatorii cer autorităților să asigure buna desfășurare a protestului și să desemneze o persoană de contact din cadrul Primăriei, invocând obstacole întâmpinate la acțiunea similară organizată pe 9 iulie.

APOTA
APOTA

Amintim că, pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Președintele APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai. De cealaltă parte, Guvernul susține că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”, în timp ce MIDR a asigurat că metodologia pentru calculul tarifelor la transport „este aproape gata, fiind în etapa de aprobări”.

În timp ce transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”.

Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: