„Supraîndatorarea e ca o boală – cu cât mai repede este diagnosticată și tratată, cu atât mai puține consecințe aduce. Dar cel mai bine este să o prevenim” – Rodica Jalba, Director Direcția Riscuri Microinvest

Creditele – utile și riscante în același timp. Pentru unii devin cea mai bună soluție ca să-și realizeze scopurile la momentul oportun, iar pentru alții – o problemă gravă în timp, cu penalități și situații neplăcute. Cum să găsești mijlocul de aur și să alegi cea mai bună ofertă de creditare? Ce faci dacă ai ajuns în situația când nu mai poți achita? Răspunde Rodica Jalba, Director Direcția Riscuri la Microinvest.

Care este primul pas atunci când ne gândim la un credit?
Cât de straniu nu ar suna, când vrei să iei un credit în primul rând trebuie să te gândești dacă îl poți evita. Și dacă scopul propus poate deveni realitate cu banii proprii, fără a apela la un împrumut. Orice credit, indiferent de sumă sau perioadă, este o obligație, pe care trebuie să ți-o asumi conștient. E frumos să poți cumpăra rapid tot ce îți dorești, dar nu e atât de frumos când conștientizezi că „piatra” pe care ai luat-o în spate e peste puterile tale. La Microinvest noi mereu ajutăm clienții să analizeze necesitățile de finanțare „la rece” atunci când vor să ia un credit, ca să se bucure doar de avantaje și să minimizeze riscurile.

Care sunt riscurile unui credit?
Prima și cea mai mare greșeală în creditare este supraestimarea capacității de plată. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: fie că nu calculezi corect veniturile, nu iei în considerare toate cheltuielile sau nu ții cont de factori imprevizibili ce pot interveni pe parcursul rambursării (concediere, venituri mai mici, cheltuieli mai mari, gestionarea ineficientă a bugetului etc.). Încă un pas important este să-ți alegi corect creditorul. Relația de creditare trebuie să fie fundamentată pe încredere, din ambele părți. Dacă să ne întoarcem în istorie, cuvântul «credit» vine de la verbul a «crede». În momentul în care debitorul (clientul) ajunge înimpas, el devine vulnerabil, expus riscului de pierderi financiare semnificative. Într-o relație de creditare bazată pe parteneriat se va încerca găsirea unei soluții optime pentru ambele părți.

Cum să îți calculezi cât mai obiectiv posibilitățile de plată?
Astăzi ingineria financiară a evoluat atât de mult, încât chiar și oamenii care știu să-și calculeze banii trebuie să atragă atenția la o complexitate mare de aspecte. Nu e suficient doar să-ți calculezi veniturile și cheltuielile, dar și să poți să compari ofertele, ca să alegi cel mai bun credit și creditor. Totul începe de la abordarea reală a posibilităților de plată. Când au nevoie de bani urgent, oamenii au tendința de a «preamări» realitatea, ca nu cumva să primească refuz. «Regulile de aur» în creditare ar fi: începe cu analiza obiectivă a posibilității tale curente de plată. Fii sincer în primul rând cu tine. Ține cont de faptul că mereu trebuie să ai și o rezervă, pentru confortul tău psihologic și ca să-ți permiți unele cheltuieli de suflet sau neplanificate. E mai bine să primești un refuz astăzi, decât să fii supraîndatorat mâine și să pierzi mult mai mulți bani, timp și nervi.

Ce facem totuși în situațiile când nu putem achita creditul?
În primul rând trebuie să acceptăm și să conștientizăm situația. Să nu ne amăgim sau să încercăm să fugim de ea. Supraîndatorarea e ca o boală – cu cât mai repede este diagnosticată și tratată, cu atât mai puține consecințe aduce. Dar cel mai bine este să o prevenim. Aici este foarte importantă relația cu creditorul. Astfel de situații sunt un test pentru creditori, de a găsi o soluție pentru clienții care întâmpină dificultăți de plată. Rambursarea creditului este scopul și responsabilitatea ambelor părți. Noi mereu le spunem clienților să comunice cu noi în orice situație, mai ales când înțeleg că nu pot achita. Pentru orice problemă există o soluție. Se depune cererea, se descriu motivele, pentru a exclude rea-voința și se solicită o restructurare. Iar aici revenim la cadranul 1: calculăm deja capacitatea curentă de plată și modificăm graficul. Totuși, e important de înțeles că orice modificare este o soluție momentană, care aduce o ușurare la plățile lunare, dar care are și ea un preț. Iată de ce e mult mai bine să eviți din start astfel de situații.

Cât de importantă este educația financiară pentru societatea noastră? Care este viziunea Microinvest față de aceasta?
În lumea modernă, să fii educat financiar este pur și simplu vital. Iar aici, vreau să menționez faptul că educația financiară nu este pentru analfabeți, ci pentru fiecare și trebuie începută încă din copilărie. La Microinvest încercăm să ne educăm financiar clienții în fiecare relație de creditare. Nu toate persoanele au experiența necesară în spate ca să analizeze în detalii investițiile într-un proiect, mai ales la început sau când e vorba despre un proiect nou. Noi facem împreună toate calculele, stabilim toate avantajele și riscurile și oferim o soluție și un grafic de rambursare adaptat tipului de afacere sau necesitate. De asemenea, ne implicăm activ în campanii de educație financiară la nivel național și internațional, cu rezultate în timp și generații. Finanțarea oportună și responsabilă poate aduce fructe bune, ne mândrim cu istoriile de succes ale clienților noștri din toată țara care și-au realizat scopurile cu suportul nostru. Obiectivul Microinvest este să contribuim la dezvoltarea clienților doar în mod pozitiv, minimizând riscurile și părțile negative. Pentru că succesul clienților este de fapt și succesul nostru.

Acest interviu a fost realizat în cadrul campaniei de educație financiară „Alege un creditor care te protejează”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Aur pentru Moldova: Adil Osmanov a devenit campion mondial universitar la judo

Adil Osmanov, portdrapelul Republicii Moldova la Jocurile Universitare din Germania, a obținut medalia de aur la Judo, categoria 73 kg.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a felicitat sportivul pentru performanță.

31 de sportivi moldoveni participă la ediția din acest an a Universiadei, în perioada 16–27 iulie, în regiunea Rin-Ruhr, Germania. Lotul național concureazî la următoarele discipline: tir cu arcul, atletism, judo, canotaj, natație, tenis de masă, taekwondo și volei pe plajă.

Adil Osmanov a revenit în forță, cucerind medalia de aur la Universiada Mondială – prima competiție după o pauză de 12…

Опубликовано Federația de Judo a Republicii Moldova Четверг, 24 июля 2025 г.

Republica Moldova are deja un istoric la Jocurile Mondiale Universitare, cu 27 de medalii obținute la edițiile precedente – dintre care 4 de aur, 4 de argint și 19 de bronz. La ultima ediție, desfășurată în Chengdu, China, din 2023, sportivii moldoveni au cucerit 3 medalii: o medalie de argint la judo, prin Radu Izvoranu, și două medalii de bronz la canotaj, prin sportivii Alexandru Bulat și Alexandru Mașnic.

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

(VIDEO) Moldova se bate cu Rusia pentru Plahotniuc/Lumina se va ieftini/Troleibuz moldovenesc devenit un hit

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Moldovenii ar putea plăti mai puțin pentru energia electrică
— O defecțiune la hidrocentrala Dubăsari a redus debitul râuluI Nistru
— Milioane de euro investiți în vânt: pariu pe un viitor verde
— Un francez cucerit de o moldoveancă și de liniștea de la Horodiște
— Sprijinul pentru partide, permis doar în campanie
— Protest în sprijinul animalelor fără stăpân. „Necropola e lagăr de concentrare”
— Mai mulți transportatori care au protestat în fața sediului ue la Chișinău, amendați
— „Troleu” – jocul video inspirat din transportul moldovenesc, creat de un chișinăuian
— Vlah îi cere lui Grosu să treacă poligraful
— Acte emise de șapte țări pentru Plahotniuc, dar pe nume diferite
— „Democrația Acasă”, la a 2-a încercare de înregistrare în alegeri
— Rusia „se bate” cu Moldova pentru Vlad Plahotniuc
— Platon ar putea fi eliberat contra sumei de 7,4 mln de lei
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Andrei Mardari | NewsMaker

Legea amnistiei: Curtea Constituțională a anulat prevederile care au permis eliberarea deținuților pe viață

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale mai multe modificări legislative privind amnistierea persoanelor condamnate la detenție pe viață, introduse între anii 2021–2022. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de fostul procuror general și a fost pronunțată joi, 24 iulie.

Magistrații Curții Constituționale au examinat într-o ședință pe 24 iulie sesizarea procuror general, Ion Munteanu, privind aceste modificări. Sesizarea a vizat prevederi din Legea privind amnistia adoptată cu ocazia a 30 de ani de independență, dar și din alte amendamente ulterioare, care au eliminat condiții privind evaluarea riscului de recidivă în cazul comutării pedepselor.

Potrivit Procurorului general înlocuirea detenției pe viață cu 30 de ani de închisoare, în lipsa evaluării pericolului social, constituie o „omisiune gravă” din partea statului.

După deliberări, Domnica Manole a anunțat că sesizarea a fost admisă, iar mai multe amendamente la legea amnistiei au fost declarate neconstituționale. 

Printre prevederile declarate neconstituționale se numără eliminarea condiției evaluării psihologice a recidivei de către un expert psiholog judiciar atestat, dar și prevederile care permiteau comutarea automată a pedepsei pe viață în 30 de ani de închisoare.

Totodată, Curtea a readus în vigoare forma anterioară a articolului din Legea amnistiei din 2021, în care se prevedea doar reducerea pedepsei și nu comutarea acesteia.

***

Pe 27 martie 2025 a fost eliberat dintr-o închisoare din Republica Moldova Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Decizia a fost luată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina. Între timp, Alexandru Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar. 

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz. Premierul Dorin Recean a anunțat că urmează să se stabilească dacă decizia a fost rezultatul unor lacune legislative sau al unor abuzuri. 

Pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”: „Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen. (…) Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”. În reacție, Stamate a spus că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”.

Amintim că, în decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Se menționa că peste 1700 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar, în cazul celorlalți, va fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului. Se mai preciza că actul de amnistie nu poate fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave. Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propunea ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus trei amendamente la legea amnistiei, care ar fi permis, în cele din urmă, eliberarea deținuților – informație pe care deputata o neagă. 

Pe 4 aprilie 2025, Parlamentul a votat de urgență un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată. 

Pe 8 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară va analiza toate actele judecătorești pronunțate în cauzele privind amnistierea persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Potrivit CSM, până în prezent, din totalul celor 77 de demersuri înaintate de Penitenciarul nr. 17, amnistia a fost aplicată în 15 cazuri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: