Suspendarea datoriilor fermierilor pe un termen de șase luni. Parlamentul adoptă măsuri pentru sprijinirea agricultorilor
Full Article 4 minutes read

Suspendarea datoriilor fermierilor pe un termen de șase luni. Parlamentul adoptă măsuri pentru sprijinirea agricultorilor

Parlamentul a votat, în primă lectură, proiectul de lege pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Acesta prevede suspendarea obligațiilor de plată către creditori pentru 6 luni și posibilitatea restructurării, reeșalonării sau suspendării acestora prin negocieri. Totodată, sunt extinse garanțiile financiare ale Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat în plenul Parlamentului că anul 2024 este considerat unul „total atipic” din punct de vedere meteorologic. Calamități precum grindina, seceta, furtunile de praf și înghețurile târzii de primăvară au afectat serios sectorul agricol.

„Seceta a afectat, potrivit datelor preliminare, 69 de mii de hectare în proporție de 60-70%, iar 44 de mii de hectare sunt cu un grad de afectare de 71-80%. De asemenea, 57 de mii de hectare au un grad de afectare de aproximativ 81-100%. Ploile, grindina și vântul puternic au afectat peste 7.200 de hectare, dintre care circa 1.000 de hectare prezentând un grad de afectare de 81-100%. Grindina a afectat peste 4 mii de hectare. Înghețul târziu a afectat peste 3,8 mii de hectare, dintre care 1.300 au înregistrat un grad de afectare de 61-70%, iar 2,2 mii au fost afectate în proporție de 81-100%”, a declarat ministrul Bolea.

Autoritățile au decis ca măsurile să se aplice fermierilor care au credite, bunuri sau materiale utilizate în agricultură și ale căror culturi au fost compromise în proporție de cel puțin 60% de seceta din 2024, iar suprafața afectată să fie de minim 50%.

„Acest proiect este imperios și a fost cerut însuși de agricultorii din Republica Moldova. El vine să soluționeze o problemă extrem de importantă, și anume lipsa de discuție de astăzi dintre creditori și agricultori. Dacă toată lumea a fost atentă, a observat că, în ultimul timp, în spațiul online erau o mulțime de filmulețe în care agricultorii erau executați la propriu: li se luau tractoarele, li se luau cerealele de pe câmp etc. Deci, acest proiect de lege vine să oprească în totalitate astfel de activități din partea creditorului. Îi permite agricultorului, timp de șase luni, cu toate hârtiile și documentele pe masă, să aibă un dialog cu toți creditorii, să facă un plan sustenabil cu creditorii”, mai spune ministrul Agriculturii.

Proiectul de lege nu rezolvă problema agricultorilor, susține deputatul neafiliat Vasile Bolea. Legea existentă deja include derogările menționate de ministrul Agriculturii, iar un termen de șase luni este considerat ineficient pentru a remedia problemele fermierilor.

„Din punctul meu de vedere, acest proiect de lege nu rezolvă situația absolut deloc. Astăzi, avem în Codul Civil, la care faceți derogare, prevederi referitoare la forța majoră, unde agricultorii noștri care au nimerit în situația de forță majoră pot să beneficieze de mecanismele despre care dumneavoastră ați menționat. Să mai adoptăm încă o lege nu cred că are sens, în primul rând. În al doilea rând, aceste șase luni nu o să-i ajute deoarece, fie agricultorul va fi executat acum de către creditor, fie va fi executat în luna februarie, când agricultorul va trebui să se pregătească de noul an agricol”, spune deputatul Vasile Bolea.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.

***

Amintim că, pe 5 septembrie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că Guvernul ar putea declara stare excepțională în agricultură după modelul României, dar o decizie finală urma să fie anunțată anterior, deoarece orice hotărâre de acest fel implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori. Acest anunț a fost făcut, după ce fermierii din Cahul și Cantemir au declarat că vor ieși din nou la proteste, deoarece Guvernul nu a întreprins măsuri concrete pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă. Detalii AICI.

De asemenea, agricultorilor le va fi oferit și un ajutor financiar de 100 de milioane de lei, bani care au fost aprobați de Comisia Situații Excepționale și care provin din Fondul de Intervenție al Guvernului. Aceștia vor fi direcționați în special către producătorii de cereale care au suferit pierderi din cauza arșiței severe din timpul verii. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: