NewsMaker

Stare de urgență în agricultură? Reacția Ministerului Agriculturii după ce fermierii au anunțat că vor ieși la protest

Guvernul ar putea declara stare de urgență în agricultură după modelul României, dar o decizie finală va fi anunțată în următoarele zile, deoarece orice hotărâre de acest fel implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii după ce, pe 5 septembrie, fermierii din Cahul și Cantemir au declarat că vor ieși din nou la proteste, deoarece Guvernul nu a întreprins măsuri concrete pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă.

Guvernul caută soluții suplimentare pentru a sprijini agricultorii, pe lângă ajutorul de 100 de milioane de lei care va ajunge în curând în conturile acestora, a anunțat Ministerul Agriculturii. Una din variantele analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui folosit în România pentru declararea stării de urgență în sectorul agricol.

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut, săptămâna aceasta, o întâlnire la București cu omologul său, ministrul agriculturii din România, Florin Barbu, pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente care vor fi aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova. Totodată, în ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind unele măsuri complementare celor 100 de milioane de lei, care urmează să fie transferate în conturile agricultorilor în zilele următoare”, se menționează în comunicatul ministerului Agriculturii.

Pe 5 septembrie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că a inițiat consultări cu toți agricultorii pentru a decide când vor ieși la proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de lipsa măsurilor concrete din partea Guvernului și Parlamentului pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă. Ei consideră că declararea stării de urgență în agricultură este singura soluție. În plus, Forța Fermierilor a subliniat că sute de fermieri din întreaga țară au primit deja notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită din partea furnizorilor și instituțiilor financiare. Mai mult, agricultorii spun că sprijinul de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern este considerat ineficient și insuficient în raport cu nevoile reale ale sectorului agricol pe termen scurt, iar pe termen lung sunt necesare investiții semnificative. Detalii AICI.

La începutul ședinței de Guvern din 4 septembrie, premierul Dorin Recean a anunțat alocarea a 100 de milioane de lei de către Comisia Situații Excepționale. Banii, proveniți din Fondul de Intervenție a Guvernului, vor fi direcționate în special către producătorii de cereale care au suferit pierderi din cauza arșiței severe din timpul verii. Detalii AICI.

În luna august, fermierii afectați de secetă și grindină au avut mai multe întâlniri cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cerând despăgubiri și declararea stării de urgență în agricultură. Încă de atunci, ministrul Bolea a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a alocat 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe fermieri. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: