facebook/Victor Chironda

Sute de șoferi, prinși că au promovat proba practică prin fraudă. ASP le-a anulat permisele de conducere

Sute de șoferi s-au pomenit cu permisul de conducere anulat din oficiu de către Agenția Servicii Publice (ASP) după ce, în urma verificării înregistrărilor video, s-a depistat că examenul la proba practică a fost fraudat. ASP a expediat mai mule scrisori deţinătorilor de permise obținute suspect prin care îi anunță că le retrage calificativul „admis” de la proba practică și, prin urmare, că rămân fără permis, relatează TVR Moldova.

Potrivit înregistrărilor video din mașinile ASP, făcute în timpul examenelor practice, unele greșeli au fost omise de către examinator, iar penalizările nu au fost trecute în fișa de punctaj. Din aceste imagini se vede cum un candidat trece pe o altă bandă de mers depășind linia continuă, și fără a semnaliza. Pentru această încălcare a regulamentului rutier, examinatorul trebuia să-i scadă 21 de puncte, adică proba să fie picată. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Neregulile trecute cu vederea de angajații ASP în timpul examenelor au fost depistate de comisia de verificare, sunt diverse.

Este o persoană care stă pe trecerea de pietoni, arată intenția de a trece, se afla la marginea drumului și candidata nu-i acordă prioritate și examinatorul se face că nu vede și îi pune după asta admis persoanei, dar de fapt trebuia să-i pună 21 de puncte pentru o încălcare gravă, care prevede nesusținerea examenului”, a declarat șeful Departamentului Înmatriculare a Mijloacelor de Transport și Calificare a Conducătorilor Auto, Iacov Zavtur.

În 2024, Agenția Servicii Publice a analizat peste 9 500 de înregistrări, în urma cărora 315 permise de conducere au fost anulate. Zilnic sunt audiați câte 5 șoferi asupra cărora există suspiciuni că au trișat, cu susținerea examinatorului. Prin urmare, scrisoarea prin care șoferul este chemat la ASP pentru explicații înseamnă automat anularea permisului, până la dovedirea contrariului.

Dacă se constată că, calificativul admis a fost obținut pe căi frauduloase, atunci sunt sesizate persoanele cu privire la abaterile constatate și se propune anularea dreptului de a conduce a cetățeanului”, a spus șeful Secției contestație, Iacob Cașcaval.

Persoana este chemată la audieri, i se prezintă înregistrările video, precum și actele care au stat la baza respectivei anulări. Cel vizat are dreptul să aducă probe în favoarea sa. După audiere, dacă nu s-au stabilit, care circumstanțe noi, care ar putea anula probele ASP, i se emite un ordin de anularea a probei respective și, respectiv, i se anulează permisul de conducere obținut la acel moment”, a menționat șeful Secției monitorizare operațională, Vlad Acciu.

Înregistrările examenelor auto sunt păstrate timp de șase luni. Acestea sunt verificate în urma unor sesizări din partea poliției sau a unei plângeri.

Ce ține de anularea permiselor de conducere, da, e oleacă dureroasă, da, uneori persoana obține persmisul și peste 3,4,5 luni, noi intrevenim. Cuiva asta-i pare ceva straniu și poate nu-i corect, dar pentru noi, de fapt, e de bază siguranța în trafic și pervenirea și stoparea fenomenului de fraudare. Sunt sancționați și examinatorii care au facilitat fraudulos obținerea permisului. Aceștia primesc mustrări disciplinare sau sunt demiși. Conform legii, permisul de conducere poate fi anulat dacă a fost obținut cu încălcarea normelor, prin căi frauduloase, dacă s-au prezentat documente neautentice sau dacă s-a falsificat identitatea”, a declarat Iacov Zavtur.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: