Svetlana Balmuș, numită membru al CSP prin decretul Maiei Sandu, a picat Vetting-ul. La ce funcție aspiră
Full Article 2 minutes read

Svetlana Balmuș, numită membru al CSP prin decretul Maiei Sandu, a picat Vetting-ul. La ce funcție aspiră

Membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Svetlana Balmuș, a picat evaluarea Comisiei Vetting. Ea candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Comisia Vetting a anunțat pe 8 aprilie că a finalizat evaluarea integrității avocatei Irina Iacub și a membrei CSP, Svetlana Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la CSJ.

„Rapoartele de evaluare, cu propunerea de nepromovare în ambele cazuri, au fost transmise Consiliului Superior al Magistraturii”, anunță Comisia Vetting.

Potrivit sursei, CSM urmează să examineze detaliile evaluării și să se pronunțe dacă acceptă sau respinge rapoartele.

De la începutul procesului de evaluare externă a CSJ, Comisia Vetting a transmis CSM 14 rapoarte de evaluare. Din acestea, 10 rapoarte au inclus propuneri de promovare, în timp ce 4 au conținut propuneri de nepromovare.

Comisia anunță că în prezent lucrează la elaborarea rapoartelor pentru încă 5 candidați și un judecător CSJ în funcție, care au fost recent audiați. În proces de verificare au rămas 7 candidați la CSJ și un judecător CSJ în funcție, pentru aceștia urmând să fie promovate audieri.

***

Amintim că Svetlana Balmuș a fost numită în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor pe 30 septembrie 2021, prin decret prezidențial. Propunerea de numire a fost înaintată președintei Maia Sandu din rândul societății civile, de o comisie specială.

Svetlana Balmuș este avocată și expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Ea are o experiență de peste 20 de ani de magistrată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: