Tarifele noi la căldură, propuse de CET-Nord și Termoelectrica (DOC)
Full Article 2 minutes read

Tarifele noi la căldură, propuse de CET-Nord și Termoelectrica (DOC)

CET-Nord și Termoelectrica au depus cereri la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care cer ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor. Dacă ANRE va aproba, chișinăuienii și bălțenii ar putea plăti mai puțin pentru căldură. Primii – 2 442 de lei pentru o gigacalorie, mai ieftin cu 332 de lei, bălțenii – 2 818 lei/gigacalorie, mai ieftin cu 397 de lei. 

CET-Nord solicită 2 818 lei/gigacalorie, mai ieftin cu 397 de lei. În prezent, consumatorii din Bălți plătesc 3 215 lei pentru o gigacalorie. CET-Nord a precizat că solicită ajustarea tarifului „în legătură cu aprobarea prețului pentru gazele naturale furnizate de către S.A. „Moldovagaz””.

Termoelectrica a menționat că a depus solicitarea „drept răspuns la scrisoarea ANRE”. Astfel, întreprinderea a „remis calculele solicitate”. Prin urmare Termoelectrica propune un tarif de 2 442 de lei pentru o gigacalorie, mai ieftin cu 332 de lei. În prezent, chișinăuienii deserviți de Termoelectrica achită 2 774 lei/gigacalorie.


Începând cu 23 februarie 2024, locuitorii Republicii Moldova vor achita cu peste 3 lei mai puțin pentru un metru cub de gaze consumate. Se întâmplă după ce decizia ANRE privind micșorarea tarifului a fost publicată în Monitorul Oficial. ANRE a decis, pe 21 februarie, să scadă tariful la 13,39 lei/m3 (fără TVA), ceea ce înseamnă că în facturi prețul pentru un metru cub de gaze naturale va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus. Până acum, consumatorii casnici achitau un preț de 16,73 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze naturale consumate sau 18,07, cu TVA inclus. Potrivit deputatului PAS Radu Marian de această micșorarea a prețului vor beneficia aproximativ 374 mii consumatori care sunt în categoriile primare de compensații (au deja un tarif mai mic decât cel aprobat azi), precum și cei care nu s-au înscris în programul de compensații.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că odată cu ieftinirea tarifului la gaz, vor fi modificate și prețurile la căldură și lumină. Potrivit oficialului, este important ca oamenii să resimtă această tendință de scădere a prețurilor de pe piețele internaționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: