Lumina și căldura se vor ieftini? Parlicov: Odată cu scăderea prețurilor la gaze, veți vedea că vor urma decizii
Full Article 2 minutes read

Lumina și căldura se vor ieftini? Parlicov: Odată cu scăderea prețurilor la gaze, veți vedea că vor urma decizii

Odată cu ieftinirea tarifului la gaz, vor fi modificate și prețurile la căldură și lumină. Precizările au fost făcute de ministrul Energiei Victor Parlicov. Potrivit oficialului, este important ca oamenii să resimtă această tendință de scădere a prețurilor de pe piețele internaționale.

„Odată cu scăderea prețurilor reglementate la gaze, veți vedea că vor urma și deciziile cu privire la modificarea prețurilor la energia termică și energia electrică. (…) Pentru noi este important ca oamenii să resimtă această tendință de scădere a prețurilor de pe piețele internaționale și în facturile lor”, a comunicat Parlicov, relatează tv8.md.

Consumatorii casnici din Republica Moldova vor achita cu peste 3 lei mai puțin pentru fiecare metru cub de gaze naturale consumate. Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis pe 21 februarie să scadă tariful la 13,39 lei/m3 (fără TVA), ceea ce înseamnă că în facturi prețul pentru un metru cub de gaze naturale va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus. Decizia va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorii casnici achită un preț de 16,73 lei (fără TVA), sau 18,07, cu TVA inclus. Mai precizăm, cetățenii incluși în categoria de vulnerabilitate „scăzută” vor achita pentru gazele naturale consumate până la sfârșitul sezonului rece, care se încheie în martie, conform prețului reglementat de ANRE – 14,47 lei/m3. Aceștia nu vor mai primi compensații în factură, după ce noul tarif aprobat va intra în vigoare.

Cu privire la tarifele pentru agentul termic, consumatorii din capitală deserviți de întreprinderea Termoelectrica achită pentru o gigacalorie 2 774 lei. Consumatorii din Bălți deserviți de CET-Nord achită 3.215 de lei pentru o gigacalorie. Ultima dată, ANRE a micșorat tarifele în decembrie 2023.

Ce ține de tariful la lumină, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită în prezent 2 lei și 39 de bani pentru un kWh. Consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de FEE Nord, achită 2,88 lei/kWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: