Țările G7 refuză să plătească pentru gaz în ruble rusești. Kremlinul amenință cu închiderea robinetului
Full Article 2 minutes read

Țările G7 refuză să plătească pentru gaz în ruble rusești. Kremlinul amenință cu închiderea robinetului

Țările G7 refuză să achite pentru gazul rusesc în ruble. Declarația a fost făcută, pe 28 martie, de către ministrul german al economiei și schimbărilor climatice, Robert Habeck. Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că, în cazul în care țările europene nu se vor conforma, Moscova ar putea sista furnizarea de gaz.

„Luni, Kabeck a anunțat că G7 a respins cererea. Acesta a declarat jurnaliștilor că toți miniștrii G7 sunt pe deplin de acord că solicitarea poate fi calificată drept „unilaterală și o încălcare a contractelor existente”, scrie Bloomberg.

Tot astăzi, secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că, în cazul în care țările europene vor refuza să plătească în ruble pentru gaz, „atunci la sigur nu se va livra gratis”. De asemenea, oficialul rus a admis că Rusia ar putea începe să vândă petrol în Asia de sud-vest, dacă Europa va renunța la materia primă rusească.

Amintim că, tot pe 28 martie, președintele Rusiei Vladimir Putin a cerut guvernului, Băncii Centrale a Rusiei și „Gazpromului” să finalizeze până pe 31 martie procedurile privind achitarea în ruble pentru gazul consumat de „țările neprietene”.

***

Grupul G7 (inițial G8) a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume. De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

Summitul reunește lideri din următoarele țări:

  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Italia
  • Japonia
  • Regatul Unit
  • Statele Unite.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: