Andrei Mardari / NewsMaker

Țările G7 refuză să plătească pentru gaz în ruble rusești. Kremlinul amenință cu închiderea robinetului

Țările G7 refuză să achite pentru gazul rusesc în ruble. Declarația a fost făcută, pe 28 martie, de către ministrul german al economiei și schimbărilor climatice, Robert Habeck. Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că, în cazul în care țările europene nu se vor conforma, Moscova ar putea sista furnizarea de gaz.

„Luni, Kabeck a anunțat că G7 a respins cererea. Acesta a declarat jurnaliștilor că toți miniștrii G7 sunt pe deplin de acord că solicitarea poate fi calificată drept „unilaterală și o încălcare a contractelor existente”, scrie Bloomberg.

Tot astăzi, secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că, în cazul în care țările europene vor refuza să plătească în ruble pentru gaz, „atunci la sigur nu se va livra gratis”. De asemenea, oficialul rus a admis că Rusia ar putea începe să vândă petrol în Asia de sud-vest, dacă Europa va renunța la materia primă rusească.

Amintim că, tot pe 28 martie, președintele Rusiei Vladimir Putin a cerut guvernului, Băncii Centrale a Rusiei și „Gazpromului” să finalizeze până pe 31 martie procedurile privind achitarea în ruble pentru gazul consumat de „țările neprietene”.

***

Grupul G7 (inițial G8) a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume. De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

Summitul reunește lideri din următoarele țări:

  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Italia
  • Japonia
  • Regatul Unit
  • Statele Unite.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: