Putin le-a dat trei zile Guvernului, BCR și Gazpromului pentru trecerea la plata în ruble pentru gazul livrat „țărilor neprietene”
Full Article 2 minutes read

Putin le-a dat trei zile Guvernului, BCR și Gazpromului pentru trecerea la plata în ruble pentru gazul livrat „țărilor neprietene”

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a cerut Guvernului, Băncii Centrale a Rusiei și „Gazpromului” să definitiveze, până pe 31 martie, sistemul care va permite trecerea la plata în ruble rusești pentru gazul livrat „țărilor neprietene”, informează RIA Novosti pe 31 martie. Moldova nu intră în lista prezentată anterior.

Până pe 31 martie, autoritățile de la Moscova trebuie să încheie toate procedurile necesare, pentru ca țările „neprietene” cu Rusia să fie nevoite să achite în ruble rusești pentru gazul livrat de „Gazprom”. Solicitarea a fost enunțată, luni, de sursele mass media de la Moscova.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a dat asigurări că decizia Rusiei nu va afecta Republica Moldova. În plus, potrivit autorităților, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” prevede posibilitatea achitării în dolari, euro sau ruble.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: