Tauber nu se lasă bătută: A contestat decizia CSE prin care a fost lipsită de dreptul de a candida la alegeri. Decizia Curții de Apel
Full Article 2 minutes read

Tauber nu se lasă bătută: A contestat decizia CSE prin care a fost lipsită de dreptul de a candida la alegeri. Decizia Curții de Apel

Deputata Marina Tauber a contestat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care unii membri din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, care sunt bănuiți, învinuiți sau inculpați de săvârșirea infracțiunilor, nu vor putea candida la alegeri. Magistrații de la Curtea de Apel au examinat sesizarea parlamentarei, care și-a încercat norocul de două ori la Primăria Bălți pentru alegerile din 5 noiembrie, în ședința din 9 octombrie. Judecătorii au respins sesizarea ex-vicepreședintei Partidului „ȘOR” ca fiind neîntemeiată.

Potrivit hotărârii, decizia poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la pronunțarea acesteia.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale au declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, conform deciziei CCM, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

Deputata Marina Tauber, care figura la acea vreme pe lista candidaților la alegerile locale independent pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, a salutat decizia CCM și și-a îndemnat colegii din ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional, să participe la scrutin, dacă își doresc.

În dimineața zilei de 4 octombrie, însă, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit și au stabilit principalele criterii după care persoanele care vor candida în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor putea intra în cursa electorală. Detalii AICI.

La scurt timp după ședința CSE, speakerul Igor Grosu a anunțat că va propune în plen modificări la Codul Electoral. Ulterior, în aceeași zi, Parlamentul a votat în două lecturi completări la legea electorală, stabilind, astfel, criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: