Telefonul stricat al Kremlinului. Cum presa de la Moscova a distorsionat o declarație a Maiei Sandu despre colaborarea cu Rusia și CSI
Full Article 4 minutes read

Telefonul stricat al Kremlinului. Cum presa de la Moscova a distorsionat o declarație a Maiei Sandu despre colaborarea cu Rusia și CSI

O declarație a președintei Maia Sandu a fost distorsionată și prezentată drept veridică de presa rusă. Agenția de presă TASS a publicat o știre referitoare la afirmația Maiei Sandu despre faptul că Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) nu colaborează cu politicienii care se declară pro-europeni, dar susțin și Rusia. Totuși, agenția a indicat faptul că președinta Sandu ar fi declarat că autoritățile naționale nu pot colabora cu Rusia și alte state CSI pentru că acest lucru ar contraveni principiilor de integrare europeană a Moldovei.

Ce a spus Maia Sandu

Pe 25 septembrie, Maia Sandu a participat la emisiunea „Новая неделя с Анатолием Голя”, de la TV8. În cadrul acesteia, șefa statului a răspuns la criticile unor persoane despre faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiune a cărui lider a fost până la preluarea funcției de președinte, nu ar fi deschis pentru colaborarea cu alte proiecte politice, inclusiv, cele pro-europene.

În acest context, moderatorul emisiunii a adus argumentul că, în aprilie, primarul Chișinăului Ion Ceban, tot el lider al Mișcării Alternative Naționale (MAN), a propus ca toate forțele politice pro-europene din Moldova să semneze un Pact asemănător celui de Snagov, pentru a face din integrarea europeană o idee națională, însă PAS a refuzat. De menționat că, în trecut, Ceban a fost membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o formațiune de orientare pro-rusă.

Pentru noi este important ca oamenii nu doar să zică că susțin valorile europene. Pentru noi este important ca oamenii, mai ales când este vorba de politicieni, să trăiască și să lucreze în conformitate cu aceste valori europene. Nu este destul să spui:„Noi suntem cu Europa, dar suntem și cu Moscova, și cu toți și așa mai departe. Ori crezi în democrație și o arăți în fiecare zi la locul de muncă, ori sunt doar vorbe”, a răspuns șefa statului.

Cum a reflectat declarația TASS

Declarațiile președintei Sandu au fost reflectate de agenția rusă de presă TASS, însă, într-un mod distorsionat. Într-un articol publicat pe 26 septembrie, se indică faptul că Maia Sandu a declarat precum că Moldova nu poate colabora cu țările-membre ale Comunității Statelor Indpendente (CSI), inclusiv, cu Rusia, deoarece ar contraveni principiilor eurointegrării.

Autoritățile moldovenești nu pot coopera cu Rusia și cu alți parteneri din CSI, indiferent de orientarea geopolitică, deoarece acest lucru nu este în concordanță cu principiile integrării europene. Acest lucru a fost declarat de președintele Moldovei Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8”, se arată în articol.

Ulterior, în articol sunt expuse declarațiile președintei fără a fi explicată întrebarea care i-a fost acordată sau contextul în care au fost făcute.

Precizăm că emsiunea la care șefa statului a făcut declarațiile respective, care au fost trunchiate de TASS, s-a desfășurat în limba rusă, astfel încât posibilitatea unei erori de traducere este exclusă.

Cum a comentat Peskov

De altfel, TASS a cerut și comentariu de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov pe marginea declarațiilor distorsionate.

Din păcate, actualele autorități de la Chișinău și doamna Sandu văd în valorile europene prezența obligatorie a negării a tot ce este rusesc. Aceasta este o concepție profund greșită, pentru că Rusia însăși este o valoare europeană, face parte din valorile europene comune, indiferent de ceea ce spune cineva.

Aici, din păcate, doamna Sandu și conducerea moldovenească se înșală profund. Din punctul nostru de vedere, ei fac o greșeală în fața propriului popor, crezând că prin dezvoltarea relațiilor cu țările europene, cu țările din Europa de Vest, trebuie să distrugă în mod necesar toate relațiile cu noi. Este o greșeală și, din păcate, vor trebui să își dea seama de costul acesteia. Principalul lucru este că acest preț va fi plătit de oamenii din această țară”, a declarat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: