Televiziunea publică din Găgăuzia, amenințare la adresa securității naționale? Ce a declarat Guțul și ce a răspuns CA
Full Article 4 minutes read

Televiziunea publică din Găgăuzia, amenințare la adresa securității naționale? Ce a declarat Guțul și ce a răspuns CA

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – a declarat că Consiliul Audiovizualului (CA) consideră televiziunea publică din autonomie, Gagauziya Radio Televizionu (GRT), o „amenințare la adresa securității naționale”. Precizarea a fost făcută după ce a intrat în posesia unui raport de monitorizare al GRT, realizat de CA. Guvernatoarea a solicitat Adunării Populare a Găgăuziei (APG) să dea o „apreciere politică adecvată” documentului. Contactată de NM, președinta Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu a refuzat să comenteze declarațiile lui Guțul înainte de a fi analizat raportul respectiv în ședința CA.

Ce a declarat Guțul

Evghenia Guțul a publicat pe canalul său de Telegram, pe 23 aprilie, un mesaj despre raportul CA privind monitorizarea postului de televiziune GRT. De obicei, Consiliul Audiovizualului trimite astfel de rapoarte reprezentanților canalelor de televiziune în avans, astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru discutarea rezultatelor monitorizării în cadrul ședinței CA.

Bașcanul Găgăuziei a spus că Consiliul Audiovizualului consideră GRT o „amenințare la adresa securității naționale”. „La această concluzie a ajuns CA după ce a analizat conținutul difuzat de televiziunea publică din Găgăuzia în perioada 2-8 februarie, anul curent. Ce anume i-a speriat atât de tare pe cenzori? În această perioadă, GRT a reflectat și discutat pe larg despre aniversarea a celor zece ani de la referndumurile găgăuze din 2 februarie 2014”, a menționat guvernatoarea.

De asemenea, bașcanul a declarat că „GRT este unul dintre puținele canale de televiziune unde reprezentanții partidelor de opoziție sunt încă invitați, unde nu se tem să abordeze probleme acute și de actualitate”. „Acest tip de surse mass-media este inutil și periculos pentru acestă putere. În Moldova modernă, nimeni nu are dreptul să o critice pe Sandu și să propună căi alternative de dezvoltare”, a adăugat Guțul. Totodată, aceasta a făcut apel la fondatorul postului de televiziune – Adunarea Populară a Găgăuziei – să examineze la următoarea ședință raportul CA, pe care la calificat ca fiind „rușinos”, și să-i dea o „apreciere politică adecvată”.

Ce spune Consiliul Audiovizualului

Într-o discuție cu NM, președinta Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu a declarat că pe ordinea de zi a ședinței CA din 26 aprilie figurează subiectul privind monitorizarea GRT, însă a refuzat să comenteze declarațiile lui Guțul.

Vițu a menționat că CA nu i-a trimis Evgheniei Guțul niciun raport privind monitorizarea postului de televiziune. Aceasta a refuzat să comenteze conținutul publicației lui guvernatoarei autonomiei găgăuze și concluziile raportului de monitorizare al GRT, explicând că acest lucru i-ar afecta dreptul de a vorbi despre acest subiect în timpul ședinței CA.

În cadrul ședinței din 26 aprilie, Consiliul Audiovizualului va analiza rezultatele monitorizării a trei televiziuni: două canale din Găgăuzia – GRT și ATV, precum și NTS, înregistrat la Taraclia. Decizia de a monitoriza aceste canale TV a fost aprobată de CA pe 9 februarie. În hotărâre se menționează că Consiliul Audiovizualului vrea să verifice modul în care posturile de televiziune au reflectat în perioada 2-8 februarie 2024 „subiectul referitor la aniversarea a zece ani de la referendumul organizat în Găgăuzia în 2014, privind orientarea politicii externe a regiunii”.

***

GRT este canalul public de televiziune din Găgăuzia. Deși canalul este considerat regional, de fapt, acesta emite în toată țara datorită prezenței sale în rețelele marilor companii de telecomunicații: Orange, Starnet și Moldtelecom. În toamna 2023, după ce Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan, GRT a trecut sub controlul lui Ilan Șor. În timpul iernii, postul a difuzat emisiuni de la postul de televiziune Primul în Moldova, controlat de Șor, a cărui activitate a fost suspendată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: