Termoelectrica, nemulțumită de decizia ANRE: „Vom apela la căile legale pentru a ne apăra”
Full Article 3 minutes read

Termoelectrica, nemulțumită de decizia ANRE: „Vom apela la căile legale pentru a ne apăra”

Conducerea S.A. Termoelectrica califică drept neîntemeiat procesul-verbal întocmit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), privind despre abaterile instituției de la cadrul normativ național. Într-un comunicat de presă publicat miercuri, 18 martie, instituția anunță că va contesta decizia ANRE.

„Întreprinderea nu încălcat normele naționale atunci când a calculat plata pentru căldura livrată în luna ianuarie curent, iar perioada de facturare a constituit în medie 32-36 zile de zile” notează reprezentanții instituției.

Termoelectrica S.A. vine cu mai multe precizări la acest subiect:

„Furnizorul are obligația să prezinte consumatorului, lunar, factura emisă în baza indicilor echipamentelor de măsurare pentru plata energiei termice la tariful în vigoare, aprobat de Agenție, cu cel puțin 10 zile calendaristice înainte de expirarea termenului – limită de plată a facturii, indicat în aceasta. Punctul 3 al aceluiași Regulament, definește mai multe noțiuni, printre care și noțiunea de factură eronată – factură pentru plata energiei termice în care furnizorul a indicat valori incorecte ale contravalorii energiei termice consumate, ale tarifului sau ale cantității de energie termică, calculată în baza indicilor reali ale echipamentului de măsurare. Factura emisă în baza consumului estimativ nu se consideră factură eronată”, menționează conducerea instituției.

În acest context, Termoelectrica S.A. apreciază procesul-verbal cu privire la contravenție ca neîntemeiat.

„Or, facturile emise pentru energia termică consumată sunt corecte, conținând date veridice și, respectiv, nu pot fi calificate ca fiind eronate în sensul oferit de legiuitor. Legiuitorul nu a prevăzut expres un termen anumit pentru care urmează a fi calculată factura emisă. Or, factura, se emite în baza indicilor echipamentelor de măsurare pentru plata energiei termice la tariful în vigoare. Termoelectrica S.A. va apela la căile legale pentru a se apăra”, mai notează instituția.

Amintim că ANRE a anunțat că SA Termoelectrica a încălcat Regulamentul privind furnizarea energiei termice și că a întocmit procesul-verbal cu privire la contravenție, pe care l-a transmis instanței de judecată pentru adoptarea deciziei și aplicarea amenzii prevăzute de Codul Contravențional.

În data de 12 martie, reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au anunțat că facturile pentru luna februarie sunt cu de la 20 până la 50% mai mici față de luna precedentă.

Anterior, președintele Igor Dodon a promis că facturile pentru luna februarie vor fi cu până la 25-30% mai mici, iar în caz contrar, conducerea întreprinderii „Termoelectrica” va fi demisă.

Precizăm că Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica” este o întreprindere din municipiul Chişinău, subordonată Agenției Servicii Publice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: