Timp de trei zile, moldovenii din diaspora au donat 40 tone de ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni
Full Article 2 minutes read

Timp de trei zile, moldovenii din diaspora au donat 40 tone de ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni

Depozitul amplasat pe teritoriul S.A. ”Moldova Film” din Chișinău (șos. Hîncești 61) recepționează ajutoarele umanitare expediate de persoane fizice de peste hotare, conform procedurii simplificate de import aprobate în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 10 martie. Ajutoarele umanitare au început a fi stocate acum trei zile în depozitul cu o capacitate de 750 de metri pătrați.

Într-o vizită efectuată pe 17 martie, Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, au menționat că toate produsele alimentare și cele de uz general, precum produse de igienă, încălțăminte etc., trec prin procedurile de control și sortare.

Aseară, în acest depozit, au ajuns 9 loturi sau 21,4 tone de produse, donate de diaspora pentru susținerea refugiaților din Ucraina. Aceste donații sunt sortate și vor fi distribuite către autoritățile locale și centrele de plasament din țară, conform listei de necesități”, a menționat Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei.

În ultimele trei zile, la depozitul de pe șos. Hîncești 61 au fost recepționate circa 40 tone de ajutor umanitar din diaspora (Spania, Italia și Germania). Dintre acestea, astăzi, din depozit au fost livrate ajutoarele transmise de diaspora din Spania pentru primăriile orașelor Drochia și Rîșcani. Potrivit oficialilor, ajutoarele care nu sunt transmise către anumite primării sau asociații dedicate, vor fi distribuite în mod prioritar raioanelor cu cei mai mulți refugiați. Astfel, camioane cu ajutor umanitar au pornit astăzi spre Anenii Noi, Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești, Criuleni.

Totodată, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a precizat că ajutoarele care vin din diasporă sunt raportate zilnic pe site-ul instituției, unde este plasată informația la zi privind stocurile disponibile. Ministrul a mai amintit despre simplificarea procedurii de trecere vamală a ajutoarelor din diasporă și a rugat cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare să ia legătura cu autoritățile înainte de a expedia produsele. Diaspora este rugată să consulte următorul ghid: https://bit.ly/3tjkQzj.

Amintim că centrele de plasament pot depune online solicitări cu privire la produsele necesare, acestea fiind prelucrate și livrate rapid. În prezent, în țara noastră activează 102 centre de plasament autorizate, cu o capacitate de 9.215 locuri, dintre care circa jumătate au fost deja suplinite.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: