МВД ПМР

Tiraspol: Persoane necunoscute ar fi încercat să incendieze două clădiri din regiune 

Așa-zisul Minister de Interne de la Tiraspol declară că în dimineața zilei de 13 mai, au avut loc două tentative de incendiere a unor obiective din regiune. Cazurile ar fi avut loc la o diferență de 30 de minute.

Primul caz s-ar fi înregistrat la un depozit de petrol.

„Pe 13 mai, la secția de Poliție Tiraspol au fost înregistrate două incidente care au avut loc la o diferență de timp de aproape 30 de minute. Aproximativ la ora 04:15 dimineața, la un depozit de petrol al unei întreprinderi s-a oprit o mașină din care a ieșit un necunoscut. A aruncat un obiect incendiar și a dispărut. Iarba care ardea a fost stinsă rapid”, comunică reprezentanții așa-zisului Minister de Interne de la Tiraspol.

Tot ei mai spun că aproximativ cu o jumătate de oră mai târziu, în Clădirea Comisariatului Militar Republican din regiune au fost aruncate două sticle cu amestec incendiar.

„Una, din cauza loviturii, a zburat pe trotuar. A doua a rămas blocată în gratiile ferestrei. Incendiul a fost stins la scurt timp de pază”, mai comunică reprezentanții așa-zisului Minister.

Potrivit sursei, pagube sau victime nu au fost raportate în niciunul din cazuri, iar la fața locului se află echipele de anchetă pentru investigare.

Așa-zisul Minister de Interne de la Tiraspol precizează că mașina, observată în dimineața de 13 mai pe străzile din regiune, era cu numere străine.

„În Republică a fost anunțat planul „Interceptare”, se iau măsuri pentru stabilirea locului automobilului”, se mai arată într-o declarație a reprezentanților de la Tiraspol.

***

Pe 10 mai, autoritățile de facto de la Tiraspol au prelungit cu 15 zile alerta „cod roșu” de pericol terorist în regiunea transnistreană. Alerta „cod roșu” de pericol terorist a fost prelungită până pe 25 mai. Aceasta a fost instituită pe 26 aprilie, în urma incidentelor armate din stânga Nistrului, calificate ulterior drept „atacuri teroriste”.

Din cauza stării de alertă, au fost înăsprite controalele la punctele interne, elevii au fost obligați să învețe în regim online, iar parada de 9 mai a fost anulată.

Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături dintr-un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite. În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția și pompierii. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”, fiind scose din uz două antene radio. Ulterior, administrația din stânga Nistrului a anunțat că din Ucraina ar fi fost trase mai multe focuri de armă în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul de muniții sovietice.

Pe 9 mai, premierul Natalia Gavrilița a declarat că autoritățile Republicii Moldova folosesc toate căile diplomatice pentru a preveni orice tensiune în regiune. Totodată, oficialul moldovean a spus că „deocamdată nu avem niciun motiv ca să ne îngrijorăm”.

Pe 11 mai, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în Republica Moldova Claus Neukirch. În cadrul discuției dintre cei doi, Krasnoselski a vorbit despre situația actuală în care se află regiunea menționând că transnistrenii au devenit „ostaticii situației”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: