Așa numitul „Minister de Externe” al Transnistriei a comentat decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din 15 martie, prin care regiunea este declarată „zonă de ocupație a Federației Ruse”. Reprezentanții instituției nerecunoscute susțin că inițiativa este una „vădit tendențioasă și politizată”.
„Utilizarea formulării respective în rezoluția APCE constituie o urmare directă și o repetare de facto a poziției oficiale, repetate de ani buni de Republica Moldova. Această poziție este formulată inclusiv în hotărârea Curții Constituționale a Moldovei din 2 mai 2017, în care se susține presupusa „ocupație de forțele armate ruse” în Moldova și „ocupația militară a unei părți a RM””, se arată în declarația „MAE”-ului din stânga Nistrului.
Tiraspolul a subliniat că „orice atac asupra operațiunii de menținere a păcii la Nistru poartă un caracter periculos și distructiv și contravine reglementării pașnice, politice, dintre Transnistria și țara vecină, Moldova”.
De asemenea, autoritățile de facto de la Tiraspol au calificat rezoluția APCE drept una „ruptă de realitate și fără perspective practice”.
***
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat pe 15 martie decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, la inițiativa delegației României, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.
Este pentru prima oară când o instituție europeană de nivel înalt declară în mod oficial „Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia”.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a venit cu o reacție. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, membru al delegației R. Moldova la APCE, susține că va contesta procedura prin care a fost adoptată prevederea respectivă, întrucât participanții online la ședință nu ar fi avut posibilitate să voteze. În plus, potrivit deputatului, delegația Moldovei și guvernul nu ar fi fost consultați cu privire la inițiativă.
În cadrul unei conferințe de presă din 16 martie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a subliniat că autoritățile vor căuta soluții bazate pe dialog și negocieri pentru reintegrarea țării și a reiterat îndemnul către Moscova, de a-și retrage trupele staționate pe teritoriul R. Moldova.