rbc

Tokaev pledează pentru redenumirea capitalei Kazahstanului din Nur-Sultan în Astana

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a susținut propunerea de redenumire a capitalei țării din Nur-Sultan înapoi în Astana. Inițiativa a ost formulată de către deputații din parlament. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului de stat, subiectul urmează să fie suspus consultărilor publice în cadrul unui referendum privind modificarea Constituției.

„Propunerea parlamentarilor a fost inclusă în proiectul de modificare a Constituției cu acordul șefului statului”, se arată în declarație.

În același timp, reprezentantul Președinției a menționat că Tokaev „consideră un fapt istoric rolul decisiv al fostului președinte Nursultan Nazarbaev în întărirea suveranității moderne a Kazahstanului și dezvoltarea capitalei”. Din acest motiv, autoritățile consideră că alte obiective denumite în onoarea lui Nazarbaev trebuie să își păstreze denumirea.

Propunerea privind redenumirea capitalei Kazahstanului a fost formulată de deputații camerei inferioare a Parlamentului la începutul lunii septembrie. Aceștia au argumentat că li se pare incorect ca un oraș să fie denumit în cinstea unei persoane în timpul vieții acesteia. Mai mult, deputații consideră că poporul nu a acceptat noua denumire a capitalei.

Amintim că, la fondarea în 1830, capitala Kazahstanului a fost denumită Akmolinsk. Din 1961 până în 1992 s-a numit Țelinograd, iar până în 1998 – Akmola. Abia ulterior a primit denumirea de Astana. Capitala Kazahstanului a devenit Nur-Sultan în cinstea primului președinte al republicii – Nursultan Nazarbaev, în martie 2019.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Cecan/NM

R. Moldova a înregistrat progrese în justiție și combaterea corupției: Raport OCDE

Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul justiției și combaterii corupției. Este concluzia Raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, raportul confirmă îmbunătățiri în perioada 2023–2024 în domenii precum: politici anti-corupție (+9,9 puncte), protecția avertizorilor de integritate (+16,8 puncte), integritate în achizițiile publice (+14 puncte), independența sistemului judecătoresc (+6,1 puncte) și independența procuraturii (+7,6 puncte).

„În ultimii ani, s-a muncit mult pentru a curăța justiția de corupție, iar primele rezultate sunt deja vizibile. Vom continua reformele din domeniul justiției pentru ca fiecare cetățean să poată avea încredere că dreptatea funcționează pentru toți, iar legea este aceeași pentru fiecare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: