Top 100 cei mai influenți oameni ai anului, potrivit TIME. A fost inclusiv și un jurnalist rus

Revista TIME a publicat pe 23 mai lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. La capitolul „politicieni” au fost incluși  președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von de Leyen, președintele rus Vladimir Putin, președintele SUA Joe Biden, dar și cancelarul Germaniei Olaf Scholz. La categoria „legende” s-a regăsit și Dmitri Muratov, redactorul șef al ziarului și portalului rus Novaya Gazeta.

Lista realizată de prestigioasa revistă americană „Time“ cuprinde șase categorii: inovatori, pionieri, artişti, lideri, legende şi titani.

Printre personalităţile din „top 100 cele mai influente persoane din 2022” se numără politicieni, oameni de afaceri, ziarişti, sportivi şi artişti. Cele 100 de nume nu sunt ierarhizate, însă editorii revistei „Time“ au realizat şi șase coperţi pe care apar: actorul canadian Simu Liu, artista americană Zendaya, directorul general al Apple Tim Cook, prim-ministrul statului Barbados Mia Mottley, cântăreața Mary J. Blige și jucătoarea de basketball Candace Parker.

În listă au fost incluși trei ucraineni: președintele Vladimir Zelenski (textul de prezentare al acestuia a fost semnat de către liderul american Joe Biden), șeful Forțelor Armate ale Ucrainei Valerii Zalujnîi, redactorul-șef al portalului Ukrainskaya Pravda – la categoria „lideri” și jurnalista originară din Crimeea Sevhil Musaeva – la categoria „inovatori”.

În top au fost incluși și doi ruși: președintele Federației Ruse Vlaidmir Putin – la categoria „lideri” și redactorul-șef al publicației Novaya Gazeta, jurnalistul Dmitri Muratov, deținător al Premiului Novel pentru Pace – la categoria „legende”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a avertizat din nou pe omologul său rus, Vladimir Putin, într-o postare pe rețeaua Truth Social. Liderul de la Casa Albă a scris că „Putin se joacă cu focul” și că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi trecut deja prin „lucruri foarte rele”.

„Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu aș fi fost eu, multe lucruri cu adevărat rele s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și vorbesc despre lucruri FOARTE RELE. El se joacă cu focul!”, a scris Trump. 

Declarațiile vin la scurt timp după un val de atacuri masive lansate de Rusia cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, soldate cu moartea a 12 civili. În reacție, președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat pe Vladimir Putin că „ucide oameni fără sens” și a afirmat că liderul de la Kremlin „a înnebunit complet”.

Ca răspuns la aceste acuzații, Kremlinul a transmis că reacția dură a liderului american ar fi fost cauzată de o „suprasolicitare emoțională”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) acuză guvernarea de abuzuri în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din septembrie și susține că aceasta ar încerca, pe final de mandat, „să subordoneze definitiv” Curtea Constituțională prin desemnarea anticipată a unor noi judecători. Contactat pentru un comentariu, deputatul PAS Radu Marian a respins acuzațiile, calificându-le drept „o ipocrizie fără margini”.

Acuzațiile au fost formulate în cadrul unei întrevederi pe care deputați ai BCS au avut-o la Parlament cu coraportorii APCE. În timpul discuțiilor, vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea, tot el lider al fracțiunii BCS, a declarat că prerogativa de a numi noi judecători la Curtea Constituțională ar trebui să revină viitorului Parlament.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a respins acuzațiile. Parlamentarul a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

Parlamentarul a respins acuzațiile venite din partea comuniștilor și socialiștilor, pe care le-a calificat drept „false”.

„Denotă ipocrizia fără margini a socialiștilor. Anume ei sunt cei care în 2021 au încercat să demită membrii ai Curții Constituționale prin hotărâre de parlament – o încălcare flagrantă a Constituției. Anume ei au vrut atunci să declanșeze o lovitură de stat constituțională –  membrii și deputații opoziției pro-ruse din parlament sunt ultimii care să dea lecții despre democrație și Curtea Constituțională”, a mai declarat Marian pentru NewsMaker.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Partidul Nostru a anunțat că acționează în judecată Agenția Servicii Publice. Potrivit unui comunicat de presă emis de formațiune, motivul ar fi refuzul autorității de a înregistra simbolul oficial al partidului. Formațiunea a catalogat presupusa decizie ASP drept „abuzivă și nejustificată”. Agenția nu a comentat deocamdată cazul.

„Partidul Politic „Partidul Nostru” informează despre acțiunea în instanță înaintată împotriva deciziei Agenției Servicii Publice (ASP) prin care s-a refuzat înregistrarea modificărilor statutare ce includ simbolul oficial al formațiunii – imaginea unui strugure, înregistrat legal ca marcă proprie la AGEPI. La data de 10 aprilie 2025, „Partidul Nostru” a obținut Certificatul de înregistrare a mărcii nr. 40778, care confirmă dreptul exclusiv asupra simbolului „Strugurele”. Acest simbol a fost aprobat oficial în ședința Consiliului Național al partidului din 29 aprilie 2025 și integrat în Statutul formațiunii conform prevederilor legale. În ciuda acestor pași transparenți și legali, ASP a emis pe 21 mai 2025 o decizie de refuz, invocând pretinse asemănări cu simboluri ale unui partid politic înregistrat anterior – Partidul Conservator, formațiune inactivă și aflată în procedură de dizolvare conform Hotărârii CEC nr. 3373 din 14.02.2025”, se menționează în comunicatul Partidului Nostru.

Formațiunea cataloghează presupusa decizie ASP „drept abuzivă, nejustificată și contrară prevederilor legale privind proprietatea intelectuală și funcționarea partidelor politice”.

„În actul de refuz nu sunt indicate temeiuri legale clare care să justifice neînregistrarea modificărilor statutare. Totodată, marca „Strugurele” este valabilă, recunoscută oficial de AGEPI, iar orice invocare a unor elemente grafice similare neînregistrate nu poate servi drept motiv legal de respingere. Este inadmisibil ca dreptul legal de utilizare a unui simbol, garantat de autoritatea competentă în domeniul proprietății intelectuale, să fie blocat arbitrar de o autoritate administrativă care ignoră cadrul legal în vigoare. Acest comportament ridică semne de întrebare serioase privind respectarea principiilor legalității și imparțialității administrative”, susține formațiunea.

Prin urmare, Partidul Nostru a anunțat că a depus o cerere de chemare în judecată pentru anularea deciziei ASP și obligarea instituției de a înregistra modificările statutare aprobate în cadrul Consiliului Național din 29.04.2025.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la ASP referitor la aceste acuzații. La momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Partidul Nostru a aprobat oficial o nouă emblemă – ciorchinele de strugure – în cadrul ședinței Consiliului Național desfășurate marți, 29 aprilie. Reprezentanții formațiunii au argumentat alegerea simbolului prin faptul că este unul comun, „în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de limbă sau etnie”.

Liderul partidului, Renato Usatîi, a declarat că „este un simbol care nu trebuie explicat și nu trebuie tradus”.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) infirmă presupusa scurgere de date de pe site-ul guvernamental privind compensațiile la resursele energetice, despre care a scris un canal de Telegram. STISC a calificat aceste informații drept „o încercare evidentă de manipulare” a opiniei publice. Instituția a precizat că, actualmente, lucrează la identificarea persoanelor care stau în spatele creării și distribuirii falsului. 

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică respinge categoric informațiile false care circulă în spațiul public, în special prin intermediul unor canale neoficiale și rețele de tip fake news, referitoare la o presupusă scurgere de date pe site-ul compensatii.gov.md. Dezinformarea care circulă online reprezintă o încercare evidentă de manipulare și inducere în eroare a opiniei publice. Acest tip de dezinformare are ca scop afectarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și compromiterea eforturilor depuse pentru consolidarea securității cibernetice în Republica Moldova”, a transmis instituția într-un comunicat.

Totodată, STISC a făcut apel la cetățeni să consulte exclusiv sursele oficiale și să evite diseminarea materialelor neverificate.

STISC colaborează cu autoritățile competente pentru identificarea și sancționarea celor implicați în crearea și distribuirea acestor falsuri”, a adăugat instituția.

Pe 27 mai, un canal de Telegram a scris că toate datele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi pe compensații.gov.md, au fost scoase la vânzare pe platforma DarkNet. Mai exact, sursa menționa că se vând „cheile de acces” la acest site, unde sunt datele personale ale cetățenilor. 

Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a declarat că, după o primă evaluare, scurgerea nu se confirmă. Instituția a adăugat că verificările continuă, inclusiv cu implicarea specialiștilor din alte structuri ale statului.

Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat pe 27 mai, pentru NM, că Adrian Culai, membru al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a colaborat cu ancheta la investigarea schemei prin care oligarhul fugar Ilan Șor finanța ilegal partide, are statut de învinuit într-un dosar penal privind acceptarea finanțării ilicite a unei formațiunii. Între timp, președinta ALDE, Arina Spătaru, care anterior făcuse greva foamei în semn de solidaritate cu colegul său de partid, dar a suspendat-o după discuții cu conducerea PA, a declarat că ia în considerare să reia protestul, fiind nemulțumită de faptul că Culai nu a fost scos de sub acuzare.

Procuratura Anticorupție confirmă că domnul Adrian Culai are, în prezent, calitatea de învinuit într-o cauză penală ce vizează acceptarea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege. La această etapă, având în vedere faptul că urmărirea penală este în curs de desfășurare, nu pot fi oferite informații suplimentare”, a comunicat instituția pentru NM.

Procuratura Anticorupție a mai menționat că nu va comenta declarațiile făcute lidera ALDE, Arina Spătaru, pe marginea cazului lui Adrian Culai, catalogându-le drept „afirmații de ordin politic”. PA a spus că asigură „tuturor părților” garanțiile procesuale și drepturile prevăzute de Codul de procedură penală.

Totodată, menționăm că în cursul zilei de astăzi, doamna Spătaru a revenit în fața sediului instituției pentru a desfășura un protest. Subliniem că la 24.05.2025 dumneaei a fost primită în audiență la Procuratura Anticorupție, în care a fost informată aferent prevederilor procesual-legale care pot fi aplicate de Procuratura Anticorupție în cazurile investigate de finanțare ilicită a partidelor politice și acceptare a finanțarii ilicite. La ora actuală, dumneaei exprimă dezacord aferent prevederilor Codului penal ce ține de acceptarea finanțarii partidelor politice, or Procuratura Anticorupție aplică cu strictețe normele de drept ce reglementează capitolul dat”, a declarat PA.

Amintim că Arina Spătaru a intrat în greva foamei pe 23 mai, în fața Procuraturii Anticorupție, din cauză că Adrian Culai a fost pus sub acuzare într-un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid politic de către Ilan Șor. Politiciana, care a participat la investigarea schemei de finanțare a formațiunilor politice din surse ilicite, sub conducerea organelor de drept, a declarat că a primit „asigurări” de la autorități că toate persoanele care au fost implicate în schemă și vor colabora cu ancheta vor primi statut de martor. Aceasta a înaintat autorităților 4 revendicări, printre care și retragerea statutului de învinuit în cazul lui Culai.

O zi mai târziu, lidera ALDE a anunțat că a avut o discuție cu șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Victor Muntean, în cadrul căreia au fost dezbătute revendicările sale. Totodată, aceasta a precizat că își suspendă acțiunea de protest până pe 26 mai.

Pe 27 mai, Arina Spătaru a publicat un videoclip filmat în fața Procuraturii Anticorupție, în care spune că ia considerare reluarea grevei foamei. Ea a argumentat că autoritățile i-au „ignorat” solicitările, în special cea care ține de scoaterea colegului său de sub învinuire. „Astăzi, la ora 11:00, Adrian Culai a fost invitat la Procuratura Anticorupție, unde în prezența avocatului, în locul unei reevaluări juste a statutului, i s-a propus o așa-zisă împăcare formală, care presupune pedeapsă cu închisoare și suspendare pe o perioadă de ani – n-am să zic termenul, o amendă de mai multe mii unități convenționale și interdicția de a ocupa funcții publice timp de mai mulți ani. Această ofertă, pentru mine, este o insultă”, a menționat politiciana.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: