Topală, despre o eventuală sistare a gazelor naturale: Ne gândim la diferite scenarii, inclusiv la învățământul online
Full Article 2 minutes read

Topală, despre o eventuală sistare a gazelor naturale: Ne gândim la diferite scenarii, inclusiv la învățământul online

Circa 60 la sută din instituțiile de învățământ se încălzesc pe gaze și doar o parte din ele au alternative de a se încălzi. Drept urmare, în cazul în care Federația Rusă va sista livrările de gaze către Republica Moldova, atunci, atunci elevii vor studia în regim online. Este o măsură care va fi aplicată doar în cel „mai sumbru scenariu”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. 

„Noi suntem în curs de pregătiri inclusiv și în cazul scenariului cel mai sumbru. Ne gândim la diferite scenarii, inclusiv la posibilități de a desfășura și învățământul la distanță, în cazul în care unele instituții de învățământ nu vor putea fi încălzite. Eu sper și sunt optimist că vor fi găsite soluții să desfășurăm procesul de studii cu prezența fizică”, a precizat ministrul. 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus pe 2 august că indiferent de situația la nivel regional, toți cetățenii vor avea acces la căldură și electricitate în perioada de iarnă. Oficialul a accentuat că indiferent de decizia Gazprom, vor fi întreprinse acțiuni pentru reducerea consumului gazului în perioada rece a anului cu minim 15%.

Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, autoritățile spun că în continuare, persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice
moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate.

Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux
invers).

Prin urmare, în prezent autoritățile stabilesc măsurile necesare pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: