Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că își întrerupe protestele pâna la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii își vor relua protestele.
În seara zilei de 27 iunie, la Guvern au avut loc o nouă întrevedere între ministrul Agriculturii Vasile Bolea și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” pe subiectul crizei din sectorul agro. Ministrul i-a anunțat pe agricultori că Executivul poate aloca doar 200 milioane lei pentru subvenții din minimul de 350 de milioane solicitat anterior. Asta deși, inițial, producătorii agricoli cereau alocarea a 700 milioane de lei.
După întrevedere, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari și ministrul Agriculturii Vasile Bolea au făcut declarații pentru presă, în cadrul cărora au vorbit despre rezultatele acesteia.
Alexandr Slusari a declarat că fermierii sunt nemulțumiți de suma disponibilă pentru subvenții și că Guvernul ar fi putut să găsească mai multe resurse financiare pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii.
„Noi nu suntem mulțumiți de ce a propus dl. ministru. Pentru o săptămână cât am stat noi aici și mai ales ziua de azi, sub soare, și mai ales noi am fost prea cuminți și responsabili. Totuși era posibil de găsit mai multe mecanisme pentru a ajuta acești fermieri care, și azi încă o dată a fost recunoscut, sunt fără cinci minute în insolvență”, a menționat acesta.
În acest context, Alexandr Slusari a anunțat că „Forța Fermierilor” oprește acțiunile de protest și dă răgaz Guvernul până la 1 august să îndeplinească 3 cerințe. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.
Slusari a declarat că dacă cele 3 cerințe înaintate de femieri nu vor fi îndeplinite, protestele vor fi reluate, iar amploarea acestora ar putea fi și mai mare decât până acum.
„Vedem dacă aceste 3 cerințe vor fi îndeplinite până la 1 august. Dacă nu, părerea mea și a mai multor agricultori, că numărul de tractoare care au fost 170-180 va fi de 6-7 ori mai mult”, a spus el.
La rândul său, ministrul Agriculturii a menționat că toate cele 200 milioane de lei identificate pentru subvenții provin din resursele statului. Vasile Bolea a recunoscut că suma este mică, însă a declarat că asta este tot ce se poate oferi la etapa actuală.
„Asta este tot ce poate oferi poporul Republicii Moldova astăzi, din toată sărăcia sa, anume din considerentul că agricultorii din Republica Moldova sunt de o importanță majoră și toți rup de la ei și dăm agricultorilor, ca ei să poată supraviețui acestei situații de criză majore”, a menționat acesta.
Totodată, ministrul a declarat că Guvernul continuă să identifice resurse pentru subvențiile agricultorilor. Cât despre cele 4 000 tone de motorină din România, Vasile Bolea a spus că acestea ar trebuie să ajungă în Moldova în luna iulie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!