IMSP Spitalul Clinic Bălți/Facebook

Tragedia din cabinetul de cosmetologie: persoana care se va face vinovată riscă până la 3 ani de închisoare

La câteva zile după decesul femeii de afaceri, nicio persoană nu are statut procesual de bănuit sau învinuit. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar persoana care se va face vinovată de moartea femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani”. Informațiile au fost comunicate, pentru Ziarul de Gardă, de către Procuratura Generală. Pentru sursa citată, reprezentanții CNAMUP au precizat că ambulanța a venit la fața locului în 8 minute și că femeia era în stop cardio respirator. 

Vladislava Ceban, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), a precizat că ambulanța a venit la fața locului în 8 minute. Femeia era în stop cardio respirator: „Echipa de asistență medicală urgentă a continuat manevrele de resuscitare cardiorespiratorii, care a fost inițiată de personalul salonului. Ulterior, echipa de asistență medicală urgentă a transportat pacienta cu monitorizare permanentă a parametrilor vitali la Institutul de Medicină Urgentă”.

Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, a declarat că nu există în prezent persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit în dosarul inițiat: „La data de 31 ianuarie 2025, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Buiucani a pornit o urmărire penală pe faptul încălcării din neglijență de către medic sau alt lucrător medical a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce a cauzat decesul pacientului (art. 213 lit. b) din Codul penal). (…) La moment, persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt. Urmare a concluziilor experților, se va putea decide privind acțiunile ulterioare. Potrivit prevederilor Codului penal, fapta prevăzută la art. 213 lit. b) din Codul penal se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”.

***

Tragedia din salonul de înfrumusețare din Chișinău a avut loc pe 30 ianuarie. Victima este o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani. Ministerul Sănătății a anunțat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a demarat un control pentru a verifica dacă salonul respectiv era autorizat.

Pe 1 februarie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus activitatea centrelor și cabinetelor private este reglementată de Legea antreprenoriatului: „Sistemul medical eliberează autorizație sanitară (dacă corespunde normelor sanitare) și în baza ei se aprobă automat (fără nicio verificare) de către minister Regulamentul de activitate. Mai departe, dacă centrul e medical, odată la 5 ani trece acreditarea. Ce se întâmplă pe interior, în aceste perioade nu prea știe nimeni”. Oficialul a spus că, pe lângă ANSP, și Ministerul Sănătății a instituit o comisie: „Dar vreau să specific ca din câte cunoaștem, doctorița anesteziolog e cea care a activat anterior în cadrul unui spital public, unde în urma unei anchete instituită prin ordinul meu, s-a descoperit pe lângă o mulțime de ilegalități și o secție clandestină de … chirugie cosmetologică. Directorul, care mai era și vicepreședinte al unui partid nou cu politicieni vechi, a fost demis, secția închisă, personalul disponibilizat, iar materialele trimise imediat la procuratură. A trecut ceva timp, dar de la procuratură niciun semn. Doctorița și-a mutat cuibul și rezultatul îl vedem”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: