Николай Пахольницкий / NewsMaker

Transnistria a făcut un PAS spre dreapta? Cum se schimbă votarea cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile din Moldova

Prezența cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile parlamentare din Moldova a fost mai joasă decât mai devreme, în pofida informațiilor despre transportarea organizată și coruperea alegătorilor. Iar susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate a crescut considerabil. NM prezintă, cum a votat Transnistria la aceste alegeri, dar și la cele precedente.

Dar a existat o votare activă?

28 173 de cetățeni ai Moldovei din stânga Nistrului au votat la alegerile parlamentare anticipate. Prezența locală a constituit astfel 11,1%. Este cea mai scăzută rată de participare dintre toate regiunile Moldovei și nici pe departe nu este un record pentru Transnistria.

Pentru comparație, la alegerile parlamentare din anul 2019, care s-au desfășurat conform sistemului mixt, în două circumscripții din Transnistria au votat 37 257 de locuitori din regiune.

În anul 2020, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova au participat 31 783 de locuitori din Transnistria.

La toate alegerile precedente, participarea transnistrenilor a fost cu mult mai puțin semnificativă. În anul 2014, la alegerile parlamentare din Moldova au votat doar 9 261 de locuitori din stânga Nistrului. Conform datelor de atunci ale CEC, rata de participare a constituit în această regiune doar 4,38%.

În turul doi al alegerilor prezidențiale din anul 2016, la care a învins Igor Dodon, au votat 16 728 de locuitori din stânga Nistrului. De notat că în turul întâi, numărul acestora a fost de doar 6 964.

Cum s-au schimbat rezultatele?

2021

După ce au fost procesate 100% din protocoalele din Transnistria, la aceste alegeri parlamentare aici a învins sigur Blocul PCRM-PSRM, acumulând 62,21%.

Pe locul doi în regiune s-a plasat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), acumulând 13,59%. Pe locul trei – Partidul „Șor” (6,25%).

De notat că pentru PAS s-a votat mai activ în stânga Nistrului decât în Găgăuzia, unde, la fel, înving de obicei partidele de stânga pro-ruse. În Găgăuzia, PAS a acumulat doar 4,14%.

Toți ceilalți candidați au acumulat mai puțin de 3% din voturile locuitorilor din Transnistria.

Printre locuitorii din Transnistria care au participat la votare au fost și dintre cei care au susținut partidele unioniste. De exemplu, Partidul Unității Naționale (PUN) a acumulat acolo 1,08% (303 voturi). Alți 198 de transnistreni (0,7%) au votat pentru „Democrația Acasă”. Printre locuitorii din regiune au fost și dintre cei care au susținut Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): pentru această formațiunie au votat 108 locuitori din stânga Nistrului (0,38%).

În total, 20 la sută din locuitorii Transnistriei au votat pentru partidele proeuropene.

2020

În turul doi al alegerilor prezidențiale din anul 2020, candidatul Igor Dodon a acumulat în Transnistria 85,8%, iar Maia Sandu – 14,2%. De menționat că rezultatul lui Sandu este comparat cu indicatorii actuali ai PAS.

2019

În anul 2019, alegerile parlamentare din Moldova s-au desfășurat conform sistemului electoral mixt: alegătorii au votat pentru partide și candidați aparte, în circumscripții uninominale.

Atunci, în circumscripția națională, PSRM a învins în rândul cetățenilor din stânga Nistrului. Dar PSRM a acumulat cu mult mai puține voturi decât anul acesta – 45,69%. Pe locul al doilea a fost Partidul Democrat care atunci se afla la guvernare – 13,74%. Rezultatul acestuia este comparabil cu cel pe care astăzi l-a obținut PAS. Pe locul al treilea – PCRM, care a acumulat 8,85%.

În anul 2019, Partidul „Șor” a fost susținut de aproximativ același număr de locuitori din stânga Nistrului ca și anul acesta: 6,41%. În schimb, rezultatele PAS în componența blocului ACUM au fost cu mult mai modeste: pentru ACUM, atunci au votat 3,65% din locuitorii Transnistriei.

Cu toate acestea, în anul 2019, partidele proeuropene au acumulat în total puțin peste 20% din voturile din această regiune.

Ce e cu transportările?

Dacă în anul 2014, observatorii din partea Asociației Promo-LEX mai vorbeau despre un control excesiv din partea miliției transnistrene asupra participării la votare a locuitorilor din stânga Nistrului, situația s-a schimbat la următoarele alegeri. 

În anul 2019, Promo-LEX începe să comunice despre incidente frecvente privind posibilele coruperi ale alegătorilor anume din Transnistria.

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor (ENEMO) a indicat în același an 2019 asupra faptului că pentru locuitorii din Transnistria a fost organizat transport spre secțiile de votare. În raportul misiunii se menționa și despre numeroasele plângeri cu privire la coruperea alegătorilor din stânga Nistrului.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, Organizația Promo-LEX a comunicat despre 22 de raportări privind eventuala corupere a alegătorilor din stânga Nistrului și despre 37 de cazuri de transportare organizată pentru locuitorii din Transnistria.

În raportul de atunci al ENEMO s-a menționat despre incidentele privind tentativele de a împiedica participarea la votare a locuitorilor din stânga Nistrului și despre informațiile insistente precum că participarea la votare a transnistrenilor a fost totuși influențată, dar și despre coruperea alegătorilor. 

ENEMO a comunicat că decizia adoptată în anul 2016 privind restricționarea transportării organizate a alegătorilor în raport cu locuitorii din stânga Nistrului s-a dovedit a fi ineficientă și s-a soldat cu blocarea drumurilor din cauza presupuselor „transportări”. Acest lucru a restricționat libertatea circulației locuitorilor din stânga Nistrului și dreptul acestora de a vota.

Nici alegerile din anul 2021 nu au trecut fără informații despre o eventuală corupere și transportare ilegală a alegătorilor din Transnistria. Deși poliția din Moldova a precizat de nenumărate ori că transportarea organizată propriu-zisă nu este o încălcare, grupuri de combatanți și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco au încercat „să monitorizeze” votarea transnistrenilor. Litvinenco a acuzat de corupere PSRM și liderul partidului, Igor Dodon. Menționăm că cei din partid au respins aceste acuzații. 

Promo-LEX și ENEMO au anunțat și de data aceasta despre o posibilă corupere și transportare a alegătorilor, inclusiv din stânga Nistrului. Cu toate acestea, și observatorii locali, și cei internaționali au declarat că toate aceste încălcări nu au influențat semnificativ modul în care s-au desfășurat alegerile și rezultatele acestora. Poliția din Moldova a comunicat despre 80 de raportări de corupere și transportare a alegătorilor, inclusiv din Transnistria. Toate aceste incidente încă sunt examinate.

De notat că cele mai mari mass-media din stânga Nistrului nu au reflectat deloc alegerile parlamentare din Moldova. Abia la 12 iulie au apărut niște știri scurte despre cei care au ajuns în parlament.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: