Transnistria solicită un număr mai mare de „pacificatori” ruși în regiune. Cum justifică cererea adresată Kremlinului
Full Article 2 minutes read

Transnistria solicită un număr mai mare de „pacificatori” ruși în regiune. Cum justifică cererea adresată Kremlinului

Tiraspolul își dorește sporirea numărului de trupe care „mențin pacea” în regiunea transnistreană, a declarat reprezentatul Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, într-un interviu pentru agenția Ria Novosti. Oficialul susține că solicitarea este argumentată de „riscurile de securitate sporite” în adresa regiunii.

„În 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a decis reducerea propriului contingent la două batalioane de puști motorizate, deși inițial erau șase. Adică, actuala componență numără până la 450 de pacificatori ruși care acționează permanent în zonă, în timp ce efectivul de personal, stabilit prin actele comisiei, este de 3.100 de oameni” – a spus diplomatul.

El a adăugat că o creștere a numărului de soldați ruși de menținere a păcii este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste.

„Există o astfel de opțiune și se justifică din punctul de vedere al deteriorării riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CCC”, a mai declarat Manakov.

NM a solicitat o reacție din partea Biroului Politici de Reintegrare. Până la publicarea subiectului, autoritățile de la Chișinău nu au răspuns solicitării.

Amintim că, anterior, și așa-zisele autorități de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creștere a numărului de forțe ruse de „menținere a păcii”, inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetățenilor Federației Ruse cu reședința permanentă în Transnistria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: