Transportatorii, apel la Igor Grosu și Radu Marian: Amenință că nu vor ieși pe rute, dar la proteste, dacă deputații nu vor ține cont de propunerile APOTA
Full Article 3 minutes read

Transportatorii, apel la Igor Grosu și Radu Marian: Amenință că nu vor ieși pe rute, dar la proteste, dacă deputații nu vor ține cont de propunerile APOTA

Transportatorii îi cer președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și președintelui Comisiei parlamentare Economie, buget, finanțe, domnului, Radu Marian, să înainteze amendamente la proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere, în conformitate cu proiectul elaborat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto  (APOTA). În caz contrar, susțin ei, își rezervă dreptul de a nu ieși pe rute, dar și de a protesta regulat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și în 2024.

„Intervenim către dumneavoastră cu solicitarea de a înainta amendamentele propuse de APOTA la inițiativa legislativă nr. 398. Avem mandatul de a vă comunica poziția transportatorilor, conform căreia proiectul propus conține norme ce contravin prevederilor legislației europene, care, dacă vor fi aprobate, vor avea un impact negativ major asupra ramurii”, se arată în textul scrisorii expediate de transportatori în adresa lui Grosu și Marian.

APOTA susține că amendamentul propus are scopul „de a readuce” reglementările naționale „în albia legislației europene” și „a asigura integrarea ramurii” transporturilor rutiere în transporturile europene.

„Cu regret constatăm că încă nu avem o viziune clară privind proiectul amendamentului propus de APOTA. În semn de protest față de redacția actuală a proiectului, operatorii de transport declară că vor sista rutele și vor organiza regulat întruniri în PMAN pe tot parcursul anului viitor. Ne exprimăm convingerea că o atitudine rațională și cu adevărat pro-europeană asupra proiectului amendamentelor va fi benefică ramurii și tuturor părților implicate”, se mai arată în textul solicitării.

Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, susține că solicitările APOTA adresate înalților demnitari de stat au fost semnate de mai multe companii de transport. „Pe parcursul acestei săptămâni vor fi remise semnăturile altor companii de transport în susținerea demersului, pe măsura ce acestea vor parveni”, a precizat Oleg Alexa.

Nici Igor Grosu, nici Radu Marian, nu au comentat, deocamdată, solicitările transportatorilor.

***

Reprezentanții APOTA au protestat ultima dată pe 23 octombrie în centrul capitalei. Transportatorii au venit cu unitățile de transport și au claxonat în semn de protest. Aceștia au declarat că din proiectul de hotărâre în ceea privește ajustarea legislației în domeniul transportului rutier, aprobat de Guvern și ajuns pe masa deputaților, „au fost excluse și au fost incluse alte prevederi, care contravin legislației europene”. Anterior, ei au cerut ca Guvernul „să-și retragă de urgență proiectul, să-l retrimită și să oblige Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să se alinieze la principiile legislației europene”. De cealaltă parte, ministrul Andrei Spînu a numit „minciuni și acuzații” declarațiile protestatarilor, adăugând că „aceste modificări vor asigura oamenii cu transport mai calitativ, mai modern”.

O zi mai târziu, pe 24 noiembrie, deputații au operat modificări la legislația din domeniu, în prima lectură. Astfel, dacă proiectul va trece de lectura a doua, în viitor transportul public interraional ar putea circula la fiecare 15 minute, și nu la 30, așa cum a fost până în prezent. Totodată, intervalul de o oră dintre cursele internaționale în aceeași direcție ar putea fi exclus. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: