Transportatorii cer Guvernului să amâne finanțarea partidelor până în 2025
Full Article 3 minutes read

Transportatorii cer Guvernului să amâne finanțarea partidelor până în 2025

Reprezentanții Asociației Patronale a Profesioniștilor în Transporturi „Transportatorul” solicită Guvernului întreprinderea unor măsuri urgente în legătură cu creșterea prețurilor la combustibil. Ei vin și cu unele soluții pentru autorități, printre acestea se regăsesc amânarea finanțării partidelor pentru anii 2020-2025 și interzicerea transportului de serviciu conducătorilor de instituții de stat. 

Cei de la Asociație, cer autorităților returnarea lunară a accizului la motorină utilizată de fiecare companie la efectuarea transportului de persoane. Potrivit lor, această măsură va permite reducerea costului efectiv al motorinei cu 3 lei/litru.

La fel, ei solicită reducerea tarifelor autogării la 2-3% cu implementarea sistemelor de stimulare a procurării biletelor în prealabil. Transportatorii cer și obligarea companiilor petroliere de a aplica tarife angro la SAP pentru transportul regulat de persoane. Anularea taxelor rutiere și compensarea costului asigurărilor RCA pentru transportul regulat de persoane este o altă solicitare a celor din Asociație.

Potrivit lor, eventualele devieri bugetare pot fi compensate prin: resursele alocate de Guvernul României; amânarea finanțării partidelor pentru anii 2020-2025; plafonarea salariilor și pensiilor de peste 20000 lei la funcționari publici, șefi de instituții și agenții, întreprinderi de stat și capital de stat, organizații sub control parlamentar; interzicerea premiilor și repartizarea profiturilor la întreprinderi cu capital de stat; interzicerea transportului de serviciu conducătorilor de instituții de stat, agenții independente și consilii raionale.

Asociația spune că adoptarea acestor măsuri va permite minimizarea impactului asupra tarifului creșterilor de consumuri atestate în ultima perioada și „nu va permite mutarea problemelor economice pe umerii cetățenilor de rând”.

***

De menționat că reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) au anunțat pentru perioada 7-9 februarie că rutele regulate naționale își sistează activitatea. Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a susținut protestul colegilor lor din APOTA, declarând că opresc deservirea rutelor regulate.

În data de 2 februarie, APOTA declara că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a răspuns solicitărilor transportatorilor. „Nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv-acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport”, comunicau transportatorii.

Amintim că în Republica Moldova, începând cu ziua de ieri, 7 februarie, are loc greva transportatorilor. Astfel, mai multe rute naționale și-au sistat activitatea până în data de 9 februarie, inclusiv.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: