„Trebuie să ne convingem că lui Putin nu-i va reuși să destabilizeze Moldova”. Interviu NM cu ministrul britanic pentru Europa, Nusrat Ghani
Full Article 4 minutes read

„Trebuie să ne convingem că lui Putin nu-i va reuși să destabilizeze Moldova”. Interviu NM cu ministrul britanic pentru Europa, Nusrat Ghani

Cel de-al treilea Dialog Strategic Moldova-Marea Britanie a avut loc la Londra pe 1 mai. NM a discutat cu ministrul britanic pentru Europa, Nusrat Ghani, despre rezultatele forumului, importanța acestuia și integrarea europeană a Moldovei.

„Parteneriatul dintre Moldova și Marea Britanie nu a fost niciodată atât de puternic”

Ce s-a discutat la forumul de la Londra?

A fost o mare onoare pentru mine să organizez, împreună cu ministrul britanic de Externe și ministrul Forțelor Armate, cel de-al treilea dialog strategic între Marea Britanie și Moldova. Am confirmat încă o dată angajamentul nostru de parteneriat în mai multe domenii. De exemplu, în domeniul apărării. Susținem activ reformele realizate în Moldova în acest domeniu în baza cooperării durabile între forțele noastre armate.

Parteneriatul dintre Moldova și Marea Britanie nu a fost niciodată mai puternic decât acum. Vreau să asigur poporul curajos și neclintit al Moldovei – Marea Britanie este cu voi! Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta Moldova să devină o țară mai sigură și mai prosperă.

De ce este important ca Marea Britanie să mențină un dialog strategic cu Moldova?

Nu a existat niciodată o perioadă mai dificilă și mai periculoasă pentru securitatea europeană. Invazia ilegală a lui Putin în Ucraina a scos la iveală vulnerabilitatea unor țări europene precum Moldova. Dar nu sunteți singuri. Împreună cu partenerii noștri internaționali, Marea Britanie lucrează din greu pentru a ajuta Moldova să facă față impactului războiului de la ușa sa. Vreau să-mi exprim aprecierea pentru modul în care ați gestionat această provocare. Sunteți o țară mică, cu o inimă mare, care a primit peste un milion de refugiați ucraineni la începutul războiului.

Anul trecut, fostul ministru de Externe britanic James Cleverly a anunțat despre oferirea Moldovei a10 milioane de lire sterline pentru a sprijini reformele care ar ajuta Moldova să scape de șantajul economic și politic al Federației Ruse. Marea Britanie a oferit, de asemenea, 12,5 milioane de lire sterline organizațiilor ONU pentru a ajuta refugiații ucraineni în Moldova.

„Putin poartă război pe diferite fronturi”

Marea Britanie nu este membră a UE. Euroscepticii citează adesea exemplul Marii Britanii și Brexit. Cum poate țara dumneavoastră să ajute Moldova în procesul de integrare europeană?

Deși Marea Britanie nu mai este membră a UE, menținem relații strânse cu statele UE și sprijinim determinarea Moldovei în drumul său către Uniunea Europeană.

Locuitorii Moldovei au făcut clar o alegere în favoarea viitorului țării lor [în Uniunea Europeană] – acest lucru este demonstrat de rezultatele ultimelor alegeri parlamentare și prezidențiale. Marea Britanie va continua să sprijine această alegere democratică și decizia Guvernului și a președintei Maia Sandu de a consolida legăturile cu Occidentul, inclusiv aderarea la UE, dacă aceasta este voința poporului Republicii Moldova.

Pe fondul invaziei ruse în Ucrainei, țările occidentale s-au unit în fața amenințării. Cum se poate integra Moldova în conceptul general de securitate occidentală?

Când Vladimir Putin a invadat Ucraina, a subestimat unitatea și hotărârea poporului ucrainean și a aliaților acestuia. Putin poartă război pe diferite fronturi. Nu există acțiuni militare în Moldova, dar Rusia desfășoară campanii de dezinformare de amploare, atacuri cibernetice și provocări în Transnistria. Trebuie să ne asigurăm că încercările lui Putin de a destabiliza Moldova nu vor reuși.

„Salutăm participarea Moldovei la acest program”

Moldova are un regim fără viză cu țările UE, dar pentru a vizita Marea Britanie avem nevoie de viză. Intenționează Londra să elimine vizele pentru Moldova?

Nu, am oprit libera circulație cu țările UE și nu intenționăm să o introducem. În urma Brexit-ului, cetățenii UE care nu au statut de locuitor sau rezident al UE sunt examinați ca oameni ai „lumii a treia” în conformitate cu legislația Regatului Unit. Regatul Unit are un singur sistem global de imigrare. Tratăm toți cetățenii lumii a treia în mod egal pentru a evita orice indiciu de discriminare.

Dar Regatul Unit are un Youth Mobility Schemes (YMS), pe care multe state membre ale UE le numesc „vize de muncă și de vacanță”. Acesta este un program de schimb cultural pentru tineri. Programul implică restricții minore pentru activități. Salutăm participarea moldovenilor la acest program.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: