procuratura.md

Trei în spital, iar unul în arest la domiciliu. Cei 6 suspecți reținuți vineri în dosarul „frauda bancară” au fost puși sub acuzare

Șase persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului Șor au fost puși oficial sub învinuire pentru două capete de acuzare, anunță Procuratura Generală pe 7 decembrie.

Procuratura Anticorupție și PCCOCS le-a înaintat celor șase învinuirea pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Sâmbătă și duminică, după lungi ședințe, în care avocații învinuiților au înaintat recuzări și au solicitat amânări, magistrații au admis demersurile procurorilor, dispunând arestarea a cinci figuranți pentru 30 de zile. Fiind audiați de procurori, patru dintre aceștia au făcut uz de dreptul lor procesual de a nu da declarații.

Imediat după pronunțarea încheierii de arest, avocații au solicitat intervenția serviciilor de asistență medicală urgentă, trei din cei cinci arestați preventiv fiind preluați de medici și internați în spital. În cursul zilei de astăzi, procurorii urmează să stabilească necesitatea aflării acestora în continuare în instituțiile medicale.

Un alt figurant din dosar, care a depus depoziții pe marginea învinuirilor aduse, a fost plasat în arest la domiciliu pentru o lună.

Amintim că, toți șase învinuiți au fost reținuți vineri, 4 decembrie, de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA, aceștia fiind cercetați penal în dosarul privind devalizarea sistemului bancar, în cadrul căruia, statut de învinuit au și alte persoane.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a confirmat pe 4 decembrie, pentru portalul Anticoruptie.md, că fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi, se numără printre persoanele reținute vineri de procurori și ofițerii CNA în dosarul fraudei bancare.

Tot vineri, în cadrul aceluiași dosar procurorii au audiat, în calitate de martori, și alte persoane, declarațiile cărora sunt relevante pentru anchetă.

Urmărirea penală continuă, iar Procuratura va informa suplimentar despre măsurile întreprinse și rezultatele obținute pe acest caz.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Surpriză” pe Telegram: Cum a aflat Veronica Dragalin că nu a trecut vettingul

Veronica Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, a aflat că nu a trecut procedura de vetting nu printr-o notificare oficială, ci dintr-o știre care circula pe Telegram. Potrivit ei, tocmai revenise din SUA și a mers la procuratură pentru a-și vizita foștii colegi. Acolo, unul din angajați i-a arătat mesajul care deja fusese distribuit în grupurile de mesagerie. Abia ulterior, Dragalin a găsit și notificarea oficială în căsuța sa de e-mail. Ea afirmă că, dacă i se va interzice să ocupe funcții publice pentru următorii 5–7 ani, va contesta decizia în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: