protestul veteranilor lângă parlament
Игорь Чекан, NewsMaker

Trei procese penale și trei procese contravenționale, pornite de poliție în urma protestului veteranilor

Oamenii legii au pornit trei procese penale și trei procese contravenționale în urma protestului veteranilor din 16 iulie, informează Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Procesele penale au fost pornite:

– în baza art.285 din Codul Penal al Republicii Moldova, pentru tentativă de chemare la dezordine în masă, chemare la violență și ură, precum și pentru blocarea traseelor;

– în baza art.349 din Codul Penal, pentru amenințarea cu violența și acțiuni violente, precum și împiedicarea poliției de a asigura ordinea publică și a-și exercita atribuțiile funcționale;

– în baza art.349 din Codul Penal, pentru aplicarea violenței și împiedicarea exercitării de menținere a ordinii publice de către grupul de Dialog.

Procesele contravenționale au fost pornite:

 – în baza art. 336 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, pentru nesubordonare cu rea voință la cerințele legale ale angajaților poliției aflați în exercițiul funcțiunii;

 – în baza art. 225 din Codul Contravențional, pentru blocarea intenționată a arterelor de drum;

 – în baza art.76′ din Codul Contravențional, pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică pe perioada stării de urgență în sănătate publică, de către organizatori și participanți.

Totodată, IGP notează că „informațiile vehiculate în presă precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc. Polițiștii nu au aplicat forța fizică asupra protestatarilor, decât gradual în timpul reținerilor, după ce aceștia au admis destabilizări”.

„În timpul acțiunilor de protest au fost examinate, de către medici, 3 persoane. Două au fost transportate pentru control de la Inspectoratul de Poliție Buiucani, iar una s-a adresat individual mai târziu. Doi dintre bărbați au fost examinați și au revenit la protest, iar unul rămâne internat având o acutizare pe fonul unei boli cronice de care suferă, fiind în afara oricărui pericol”, se mai arată în comunicat.

Amintim că joi, 16 iulie, mai mulți veterani ai războiului de la Nistru au protestat în fața parlamentului față de instalarea de către Tiraspol a celor 37 de posturi noi în zona de securitate, dar și față de neîndeplinirea promisiunilor pe care le-au făcut anterior autoritățile.

Foștii combatanți au decis să blocheze bulevardul Ștefan cel Mare cerând să meargă în parlament și să-și expună revendicările de la tribuna oficială. Totodată, aceștia au încercat să instaleze corturi în fața legislativului. Poliția a intervenit pentru dispersarea mulțimii și între cele două părți au izbucnit violențe.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: