„Trezește îngrijorări”. Avocatul Poporului recomandă Parlamentului revizuirea unui proiect de lege 
Full Article 4 minutes read

„Trezește îngrijorări”. Avocatul Poporului recomandă Parlamentului revizuirea unui proiect de lege 

Avocatul Poporului Ceslav Panico anunță că a expediat Parlamentului opinia sa cu privire la proiectul Legii taxei de stat, votat în prima lectură de deputați. Totodată, Panico solicită organizarea unor discuții publice și revizuirea proiectului de lege. 

Pe 29 decembrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în prima lectură un nou proiect de Lege a taxei de stat. Printre prevederile proiectului figurează majorarea taxei de stat pentru anumite cereri de instanță. Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.

Avocatul Poporului susține că proiectul „a trezit îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului”. Astfel, el a decis să expedieze opinia sa Legislativului pentru a „preveni eventuale condamnări a statului de către CtEDO”.

Panico spune că Moldova a fost condamnată la CtEDO de mai multe ori „pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, implicit din cauza faptului că persoanele au fost private de scutirea la plata taxei de stat”.

Potrivit lui Panico, proiectul de lege include mai multe reglementări „care împovărează sarcina financiară a participanților la proces și, astfel, îngrădește accesul la justiție”.

„În special, îngreunarea acestei sarcini financiare va fi și mai resimțită de grupurile vulnerabile și marginalizate din punct de vedere social-financiar, care și așa, nu au acces la mecanisme suficiente și eficiente sau alte posibilități de a-și redobândi drepturile încălcate. Din această perspectivă consider că taxele trebuie să fie accesibile și să corespundă proporțional situației financiare a persoanei care apelează la sistemul judiciar”, comunică Panico.

În concluzie, Ombudsmanul notează că dreptul de acces la justiție impune legislatorului obligația de a acorda oricărei persoane toate posibilitățile pentru a accede la instanța de judecată.

Avocatul Poporului recomandă Parlamentului organizarea dezbaterilor publice asupra proiectului Legii taxei de stat și alocarea unui timp suficient pentru discutarea acestui proiect de lege atât în Parlament, cât și cu societatea civilă și alte părți interesate.

De asemenea, Panico recomandă revizuirea proiectului de lege adoptat în prima lectură – „cu luarea în considerare a aspectelor problematice menționate și a altor probleme menționate de participanții la dezbaterile publice”.

***

La ședința din 29 decembrie a Parlamentului a fost votat, în prima lectură, proiectul legii taxei de stat. Inițiativa legislativă a fost susținută cu votul a 52 de deputați.

Printre prevederile proiectului figurează introducerea noțiunii de „taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale.

Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată.

De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat.

Autorii mai propun eliminarea plafonului de 25 000 de lei pentru persoanele fizice și 50 000 de lei pentru persoanele juridice pentru cererile de chemare în judecată privind litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se produce în mod incontestabil.

„Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară să fie mai motivați să o facă”, comunicau autorii proiectului.

Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: